Dit is de autoband van de toekomst

Bandenfabrikanten laten regelmatig futuristische proefballonnetjes op. Zo ook Michelin. Maak kennis met de Vision, een autoband die nooit lek raakt, volledig uit natuurlijke grondstoffen bestaat en die winterbanden overbodig maakt.

Wat is het Michelin Visionary Concept?
In feite bestaat de autoband van de toekomst uit drie delen:

1. Een band zonder lucht
Doordat de nieuwe bandengeneratie geen lucht bevat, kan deze ook nooit lek raken. Sterker nog, de band is ontwikkeld om de levensduur van het voertuig te evenaren. De bijzondere honingraat structuur is uitsluitend gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals houtsnippers, stro, suikerresidu en sinaasappelschillen. Dit maakt de autoband van de toekomst volledig duurzaam en biologisch afbreekbaar.

2. Het profiel van de band vernieuwen met een 3D-printer
De Vision maakt de winter- en zomerband overbodig. De rubberlaag en het profiel van de band van de toekomst kan namelijk binnen luttele minuten met een 3D-printer worden vernieuwd. Dat kan heel simpel bij een netwerk van servicestations met 3D-printers. Nu nog een utopie, maar als het aan Michelin ligt, worden deze stations net als laadpalen voor elektrische auto’s gemeengoed.

3. De band van de toekomst is altijd online
Ingebouwde sensoren geven via het internet realtime gegevens door over de bandenconditie aan de automobilist en het garagebedrijf of de bandenspecialist. Bij onvoldoende profieldiepte volgt een waarschuwing. En als de rijomstandigheden te winters worden of als er een navigatiebestemming is gekozen waar offroad-banden gewenst zijn. De automobilist krijgt het advies om het proefiel en de rubberkwaliteit te laten aanpassen bij een servicestation met 3D-printers.

De Michelin Vision is meer dan een droom van ingenieurs, zo meldt de bandenfabrikant. Het is een concept dat over een paar jaar zo maar eens werkelijkheid kan zijn. Michelin heeft als negentien patenten laten vastleggen voor deze innovatieve band.

 

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.
Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt