Autonome vrachtwagens veranderen de wereld

Wat is truck platooning?
Bij truck platooning rijden verschillende vrachtwagens in colonne, waarbij de voorste truck de snelheid en route bepaalt. De andere trucks volgen automatisch zonder dat daar de hulp van de chauffeur voor nodig is. De vrachtwagens zijn met wifi met elkaar verbonden.

Er wordt gebruik gemaakt van LIDAR, een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen.

 

5 voordelen van truck platooning

#1: betere doorstroming
Bij truck platooning rijden vrachtwagens op korte afstand (10 meter) van elkaar, waardoor er meer ruimte op de weg vrijkomt. Dankzij de wifi-verbinding tussen de vrachtwagens kunnen alle trucks tegelijkertijd remmen en gasgeven, waarmee schokbeweging en de daardoor ontstane files voorkomen kunnen worden. Bovendien zullen de gekoppelde trucks elkaar niet inhalen. 10% cruise control levert 30% minder files op.

#2: brandstofbesparing
De wifiverbinding tussen de vrachtwagens zorgt ervoor dat alle trucks tegelijkertijd remmen, waarmee schokbewegingen voorkomen worden. Resultaat: geschatte 10% brandstofbesparing. Bij een dieselprijs van € 1,20 per liter, een verbruik van 0,25 liter per kilometer en een colonne van twee trucks die 100.000 kilometer afleggen is de brandstofbesparing € 6.000 in vergelijking tot trucks die met cruise control rijden.

#3: minder CO2-uitstoot
Een brandstofbesparing van 10% zorgt voor een ongeveer vergelijkbare vermindering van CO2-uitstoot.

#4: veiligheid
Zelfrijdende trucks leveren een bijdrage aan de verkeersveiligheid, omdat 90% van alle ongelukken een gevolg is van een menselijke fout. In 2016 vielen er in Nederland 629 verkeersslachtoffers.

#5: productievere chauffeurs
Doordat de chauffeurs van de tweede en derde truck in de colonne kunnen rusten tijdens de rit en de trucks van positie kunnen wisselen, worden de rustmomenten geoptimaliseerd. De besparing is zo’n 45 minuten per chauffeur per dag.

Bron: TNO

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.
Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt