Haal méér uit je loopbaan!

Je kent het misschien wel. Je werkt bij een leuk bedrijf, met gezellige collega’s. Een prima plek, maar ergens knaagt het. Wat dan? OOMT-coach Eveline van Densen over loopbaancoaching. En hoe je meer uit jezelf en je werk haalt.

“Een coachingstraject kun je zien als een APK voor je carrière. Samen gaan we op onderzoek uit naar waar je staat qua loopbaan. Heb je nog plezier in je baan? Past je werk nog bij je?
Het kan namelijk dat dat in de loop der jaren veranderd is. Dat je je huidige functie ontgroeid bent. Of je veel op routine doet en bijvoorbeeld uitdaging mist. Dan kan loopbaancoaching heel nuttig zijn. En het mooie is: coaching kost je niets als je werkgever is aangesloten bij OOMT. Wel zo prettig!”

Ga je doel achterna
“Bij coaching is het belangrijk om de daadwerkelijke hulpvraag goed in kaart te krijgen. Wat wil je nu écht? Vervolgens gaan we filteren. Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? In hoeverre doe je dat al? Ook bekijken we welke dingen je belangrijk vindt in je werk. Is dat zekerheid? Waardering? Kennis doorgeven? Of iets anders?
Zo ben ik ook aan de slag gegaan met Lenard Nissan, een jonge medewerker van Vallei Auto Groep uit Veenendaal. Hij werkte daar als Medewerker Verhuur, een binnendienst-functie. Het was mooi om te zien dat hij heel ambitieus is. Hij had heel duidelijk voor ogen dat hij méér wilde, op zoek was naar meer uitdaging. Al snel kregen we helder in beeld dat het de sales was waar enthousiast over is. En dat een baan in die hoek een goede optie zou kunnen zijn.”

Haal het beste uit jezelf
“De volgende stap is: hoe ga je jouw gewenste ambities inzetten? Soms geeft een andere afdeling juist net wat meer energie. En nieuwe uitdagingen en doorgroeimogelijkheden, die beter aansluiten bij waar je nu staat. Lenard zat op zijn plek bij het bedrijf. Maar het was de functie die anders kon. Na de nodige gesprekken met elkaar én met zijn werkgever, besloot Lenard eerst een klein jaartje proef te draaien op de sales-afdeling. Dat beviel goed – erg goed zelfs! Want inmiddels heeft hij de stap gemaakt en is Lenard officieel accountmanager bij hetzelfde bedrijf. En heeft zijn werkplezier een flinke boost gekregen!”

Kleine aanpassing, groot effect
“De koerswijziging van je loopbaan of werk hoeft overigens niet altijd heel radicaal te zijn.
Vaak kun je door kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Laatst klopte een technisch specialist bij me aan. Hij werkte al lange tijd bij een bedrijf, maar had steeds minder voldoening in wat hij deed. Al snel kregen we helder dat dat op vrij simpele wijze aangepast kon worden. Namelijk door kennisoverdracht te integreren in zijn werk. Door trainingen te geven aan (jongere) collega’s kreeg hij een nieuwe impuls en meer voldoening in zijn werk. En ook: meer rust. Dat hij nu weet waar hij staat en wat hij moet doen om meer voldoening te krijgen uit zijn werk. En dat dat niet per se altijd superingewikkeld hoeft te zijn!”

Neem de regie over je eigen loopbaan
“Mijn advies voor anderen? Neem zélf de regie over je loopbaan. Als je het op het werk niet meer naar je zin hebt, is het jouw eigen verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen. Je werkgever zal hierin minder snel het initiatief nemen. Zeker als je je werk (redelijk) goed doet. Als jij iets niet aanpakt, verandert het ook niet. Gun het jezelf om meer plezier uit je werk te halen. Dat levert je zoveel op!”
Alle OOMT-coaches zijn onafhankelijk én vertrouwelijk. Je werkgever hoeft er niets over te weten als jij dat niet wilt.

Zó werkt OOMT-coaching

  1. Meld je aan via servicedesk@OOMT.nl of 0800 0155.
  2. Een OOMT-coach neemt contact met je op om een afspraak met je te maken.
  3. Samen met je coach bepaal je wat je doel is en welke stappen je gaat zetten.
  4. Daarna zet je onder begeleiding van je coach de stappen in je plan.
  5. In 5 tot 10 sessies werk je met je coach toe naar je doel.

Eveline van Densen

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.
Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt