Booster alle edities op een rij Booster magazine #3 2018 Getest: De nieuwste Audi… in virtual reality

Getest: De nieuwste Audi… in virtual reality

‘Wij willen een autovriend zijn voor de mensen’
In je nieuwe auto zitten nog voordat deze in de fabriek is gebouwd? Dat kan nu dankzij de VR-bril van Audi Centrum van Huiskes-Kokkeler. Wij testen het zelf en nemen plaats op een bureaustoel én in een Audi A6 tegelijkertijd.

Een nieuwe auto kopen is niet zomaar iets. Je kunt van alles kiezen: wel of geen stoelverwarming, sportieve of solide velgen, een keur aan kleuren, koplampsproeiers, motoruitvoeringen, de mogelijkheden zijn haast eindeloos. Wat staat de Audi A6 beter: monsoongrijs of zo rood dat niemand er meer omheen kan? Elke optie heeft een prijskaartje, dus je wilt er wel zeker van zijn dat je nieuwe droomauto écht jouw droomauto wordt. De oplossing? Virtual reality. De supercomputer van het Audi Centrum parkeert precies die droomauto binnen een paar tellen op jouw netvlies.

Priegelen met opties
Maar voordat je de VR-bril opzet, is het belangrijk dat je die droomauto dus samenstelt. Dit kan bij het Audi Centrum in overleg met de Audi Pro, iemand die alles van het merk weet, of thuis aan de eettafel, via de website van Audi. In beide gevallen kies je het model en alle opties die je graag ingebouwd ziet. De software is snel en toegankelijk. Lekker priegelen met kleurtjes en knopjes; alleen dat werkt al verslavend. Tevreden? Dan krijg je een code, dé code die de VR-bril nodig heeft om de configuratie in te laden. Uitprinten en meenemen dus!

Van bureaustoel naar Audi A6
Eerst is alles zwart als je de VR-bril opzet. Maar binnen een paar tellen kun je niets anders dan ‘wauw’ zeggen. Omdat een VR-bril van binnen beeldschermen heeft en meet welke kant je op kijkt, is het alsof je letterlijk in een andere wereld bent beland… de wereld van je eigen samengestelde Audi welteverstaan. De autodeur vliegt open en valt met een levensechte klap weer dicht. Muziek zweept op. Vogels vliegen voor de autoruit weg. We zitten écht in een fonkelnieuwe Audi A6. Eén met rode interieurdetails, precies zoals we hadden ingevoerd. We buigen voorover en zien het gaspedaal glinsteren. De details zijn verbluffend: het is niet alsof je in een auto zit, je zit daadwerkelijk in een auto. Denk je. Het is lastig voor te stellen dat je deze auto niet kunt starten om er vervolgens mee weg te rijden.

Kleur keuren met juiste lichtinval
Ook van de buitenkant bewijst de VR-bril zijn meerwaarde. Je kunt de auto van alle kanten bekijken. Toch maar één uitlaat, denk je, dat is net iets mooier. Ook bizar: met een klik op de knop verandert de locatie waar de auto en jij staan. Dat is fijn, want zo zie je hoe het licht valt op de lak die je hebt gekozen. Rood is wel heel erg rood, blijkt nu. Mogen we nog eens monsoongrijs zien? En misschien toch nog even andere velgen uitproberen, nu we er toch staan?

Van old-timer tot pitstop
Droom je ervan om in een oldtimer te zitten en eens een kijkje onder de motorkap te nemen van een van de oudste Audi’s? Ook dat is mogelijk met de VR-bril. Ontzettend tof om te doen, hoewel deze functie vooral is bedoeld om de kracht van virtual reality aan te tonen. Hetzelfde geldt voor de pitstop die je kunt meemaken. Op diep realistische wijze komt er een Audi R18 aanrijden. Je wilt een stapje terugdoen, maar je bedenkt je net op tijd dat je veilig op een bureaustoel zit. Een bizarre voorstelling begint. De mannen storten zich op de banden, op de benzinetank en voor je het weet is de pitstop weer voorbij. Een leuke ervaring, die vooral een opmaat lijkt naar een toekomst waarin we zelfs virtuele proefritjes kunnen maken. Waarom ook niet?

Tot slot
Het moge duidelijk zijn: het nieuwe speeltje van Audi Centrum is meer dan alleen een demonstratie van wat tegenwoordig allemaal mogelijk is met de moderne technieken. De VR-bril maakt het een stuk gemakkelijker om keuzes te maken bij het samenstellen van een Audi. Dit is de toekomst. Gemak dient de mens… en de auto.

 

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.