Teambuilding met een lach

‘Wij willen een autovriend zijn voor de mensen’
Alle neuzen dezelfde kant op krijgen en werken aan de teamspirit. Waarom zou je dat met een strak gezicht doen, als dat ook op een speelse manier kan? Autobedrijf Wout Bouman uit Wijk en Aalburg deed mee aan de OOMT-workshop ‘Automotive Got Talent’. Bedrijfsleider Annemieke Bouman vertelt over haar ervaringen.

Al meer dan veertig jaar is Autobedrijf Wout Bouman een begrip in het Brabantse Wijk en Aalburg. Uitgegroeid tot een waar familiebedrijf, waar naast Wout ook zijn vrouw Annemarie en hun drie kinderen werken. “We hebben de charme van een dorpsgarage, maar wel mét een high tech-uitrusting en enorme kennis”, vertelt dochter Annemieke, bedrijfsleider/MT-lid . “Hier werken zo’n 12 jongens, en nog een aantal stagiairs. We hebben een gezellig team, dat houdt van een lolletje op zijn tijd. Maar bovenal wordt er keihard gewerkt en is er enorme kennis van zaken. We doen het met elkaar en leren van en met elkaar. Dat teamgevoel willen we ook uitstralen. Maar dat kunnen ‘wij Boumannen’ allemaal wel vinden, maar vinden onze medewerkers dat ook?”

Automotive Got Talent: teambuilding op eens speelse manier
Om antwoord te krijgen op deze vraag en alle neuzen dezelfde kant op te krijgen, deed het autobedrijf mee aan ‘Automotive Got Talent’. Deze workshop van OOMT is bedoeld voor het hele vestigingsteam. Tijdens de middag staat het belang van samenwerken en communiceren voorop. Alleen wordt dit niet gegeven door een saaie trainer in een muffig zaaltje. Nee, een groep acteurs komt langs. Samen met een workshopbegeleider van OOMT gaan zij het gesprek aan. Wat leeft er bij het bedrijf? Wat gaat goed, en wat kan beter? Vervolgens doen de acteurs à la improvisatiegroep De Lama’s allerlei sketches. Daarnaast is er ruimte voor twee gesprekjes in speeddate-stijl, waarbij men rouleert. Hier worden ook vragen gesteld, die niet per se direct met werk te maken hebben. Bijvoorbeeld: wat doe je graag in het weekend? Kortom: er wordt op een speelse manier aan teambuilding gedaan.

Met een lach krijg je meer voor elkaar dan met een strak gezicht
Annemieke blikt terug op een geslaagde middag. “De acteurs deden het leuk, en de sfeer was ontspannen en gezellig. Er was veel herkenning en ook openheid. Daardoor kunnen we als team weer groeien. Met een lach krijg je misschien nog wel meer voor elkaar dan met een strak gezicht in een zwaar en serieus gesprek.” Wat was een eyeopener van de workshop? “Als bedrijfsleider ben je geneigd om heel groots te denken. Dat we over topwerkmaterialen en de nieuwste technieken moeten beschikken, zodat het team goed kan werken. Maar wat blijkt? Het begint juist bij de basis. Zo werd door de workshop duidelijk dat de jongens het voornamelijk belangrijk vinden om zonder stress en in een relaxte, gezellige sfeer aan het werk te kunnen. En dat de planning goed is, zodat er minder (werk)druk is. Daar gaan we nu nog meer aan werken.”

In een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek
Een van de workshopbegeleiders vanuit OOMT is Joyce Verkerk. Waarom denkt zij ‘Automotive Got Talent’ zo goed werkt? “Vanwege het speelse en interactieve karakter. Humor verbindt en ontspant. Je gaat in een ongedwongen sfeer met elkaar in gesprek. Door het theatereffect en dat situaties worden uitvergroot, krijgt iedereen een spiegel voorgehouden. Dat zorgt voor herkenning en opening tot gesprek. En doordat er na afloop tijd is om na te praten en actiepunten worden opgesteld, is het ook nog eens heel concreet. Een week na de workshop is er een evaluatie en worden die punten opgehaald. Dat is erg waardevol. Vaak weet men het wel, maar gebeurt er maar niets omdat niemand echt de verantwoording neemt. Tijdens de evaluatie wordt dit op de belangrijkste punten opgepakt.”

Kleine actie met groots effect
Hoe zit dat bij het Brabantse autobedrijf? Is er nog iets concreets uit de workshop gekomen? “Jazeker!”, stelt Annemieke. “Door de sketches en de gesprekjes bleek dat veel medewerkers het vervelend vonden dat zij op het werk geen vaste parkeerplek hadden voor hun eigen auto. Mijn vader heeft de volgende dag gelijk enkele plaatsen voor de jongens geregeld en borden neergezet. Een kleine actie, maar met een groots effect qua werktevredenheid.”

Wil jij op een leuke en speelse manier werken aan de teamspirit van het bedrijf? Schrijf je dan hier in voor de workshop ‘Automotive Got Talent.

 

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.