Interview - Ervaring is goud waard - OOMT
Oudere werknemers

“Ik ben geen studiehoofd maar van autotechniek wil ik alles weten”

Frans Beelen was pas 15 jaar toen hij het diploma van de LTS Autotechniek kreeg uitgereikt. Inmiddels is hij 59 jaar, maar met leren en ontwikkelen is hij nooit gestopt. “Ik vind het belangrijk om bij te blijven. Ik wil mijzelf uitdagen in mijn werk en alles leren over nieuwe techniek.”

Frans wist al vroeg wat hij wilde worden: autotechnicus. Daarom ging hij naar de LTS Autotechniek. Hij was een jonge leerling. Nog voor zijn 16e verjaardag ging hij met een diploma van school af. Hij ging meteen op zoek naar een baan. “Ik mocht komen praten bij de chef werkplaats van een transportbedrijf. Het was een kort gesprek. Ik ging naar huis en moest wachten totdat ik iets hoorde. Eind van de week werd ik gebeld. ‘Heb je een overall?’, vroeg de chef werkplaats. ‘Ja’, zei ik. ‘Dan mag je maandag beginnen.’ Zo ging dat toen.”

Niet stilzitten
In de bedrijfswagenwerkplaats voelt Frans zich thuis. Hij gaat helemaal voor zijn nieuwe baan in de bedrijfsautotechniek. Naast zijn dagelijkse werk gaat hij naar de Streekschool. Daar volgt hij de opleiding tot tweede bedrijfsautotechnicus. Op zijn 18e haalt Frans zijn autorijbewijs en zijn truck rijbewijs. Ondertussen werkt hij bij een kraanverhuurbedrijf. Ook daar zit hij niet stil. Hij combineert werken en leren en haalt zijn diploma eerste bedrijfsautotechnicus. Daar eindigt het verhaal niet. Aansluitend haalt hij zijn apk-papieren en het vakdiploma transport. In de veertig jaar die volgen, blijft Frans zichzelf ontwikkelen met nieuwe kennis.

 

“Ik wil niet achteroverleunen. Techniek verandert. Dat stopt niet nu ik zelf ouder ben.”

 

Altijd doorgeleerd
“Waarom ik altijd bezig ben met leren? Ik vind het gewoon leuk”, vertelt Frans. “Ik ben helemaal geen studiehoofd. Behalve als het over autotechniek en bedrijfsautotechniek gaat. Daar wil ik echt alles van weten.” Frans werkte jarenlang als zelfstandig ondernemer. Onlangs ging hij weer in loondienst. “Ik heb altijd doorgeleerd. Ook toen ik eigen baas was. Ik volgde regelmatig een training of een cursus. Dat houdt je scherp.”

Geen studiehoofd
Tegenwoordig is Frans autotechnicus bij een onafhankelijk autobedrijf. In zijn werk pakt hij alles aan. Zelfs elektrische auto’s. “Persoonlijk heb ik weinig met EV’s. Maar ik heb wel een EV-training gedaan. Als ik iets doe, wil ik weten wat ik doe en hoe het werkt. Via mijn werk draai ik samen met mijn collega’s mee in verschillende trainingsprogramma’s. Als het om vakkennis gaat wil ik niet achteroverleunen. Techniek verandert. Dat stopt niet nu ik zelf ouder ben. Ik wil daarom blijven leren. Kom maar op met die nieuwe vakkennis!”

Blijf net als Frans doorleren.

Weten hoe jij je kan blijven ontwikkelen?

Ga hierover eens in gesprek meteen OOMT-coach.