5 generaties op 1 werkvloer - OOMT
Special

5 generaties in 1 team

Wist je dat er tussen de jongste en de oudste medewerker wel 51 jaar(!) werkervaring kan zitten? Nooit eerder werkten 5 generaties samen. Zoveel levenservaringen op de werkvloer: werkt dat? Maar natuurlijk!

Babyboomers, Generatie X, Millenials, Generatie Z en Generatie Alfa: het lijken wel Pokémon-termen, maar elke naam staat voor een andere generatie mensen. En elke generatie heeft eigen, unieke kwaliteiten. Maar wat zijn dan de verschillen? Hou je vast: we sommen ze even op:

  • Babyboomers (1946-1964) zijn gewend om hard te werken en hebben veel ervaring;
  • Generatie X (1965-1979) is zelfstandig en kan goed problemen oplossen;
  • Millenials (1980-1994) zijn beter opgeleid en vinden het privéleven erg belangrijk;
  • Generatie Z (1995-2010) is opgegroeid met technologie en wil graag het verschil maken;
  • Generatie Alfa (geboren na 2010) is nog jong, maar begint nu met stage lopen en leeft half op het internet.

Je bent nooit te oud om van elkaar te leren…

of te jong natuurlijk. Doe de gratis workshop Generatiehelden en leer elkaar beter te begrijpen.

Meld je aan


Zoek de verschillen

Babyboomers zijn dus gemiddeld genomen de wijzen van de werkvloer. Zij hebben de meeste ervaring. Logisch, want zij werken al het langst. Daardoor zijn ze vaak leermeester. Of de baas. Generatie X kan goed onder druk werken en weet veel van analoge techniek. Millenials willen graag het verschil maken – op het werk, maar ook in het privéleven, en het liefst allebei tegelijk. Interessant feitje: millenials zijn nu op de werkvloer in de meerderheid. Generatie Z is de eerste generatie die 100% is opgegroeid met technologie en kan goed uitleggen hoe alles wat digitaal is werkt. Alfa komt net kijken, dus het is nog even afwachten hoe zij werken. Ze zijn in elk geval jong en handig met emoji’s 🤗.

 

Verschillende generaties in je team? Benut ze!

Doe de Samen-Beter-Meter en ontdek de kracht van onderling samenwerken

Samen-Beter-Meter

 

‘Je moet doen wat ik zeg!’

Dat werkt niet meer bij de jonge generatie. Wat dan wel? Je leest het hier.

 

Beter samenwerken

Hoe kunnen deze generaties nou goed samenwerken? Nou, jongeren kunnen ouderen bijvoorbeeld helpen met nieuwe technologieën en updates geven. Daardoor groeit het gevoel van verantwoordelijkheid bij de jonge generatie. Dat is belangrijk, want hoe vaak “klagen” ouderen wel niet over het gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel bij jongeren? Oudere medewerkers kunnen de allerjongste generatie leren hoe het is om starten met werken. En generatie Z en de millenials kunnen vertalen als de generaties boven en onder hen elkaar even niet verstaan. Dus ja, al die generaties kunnen elkaar écht helpen… en dan ontstaat er een fijne werkvloer voor jong en oud. Is dat bij jullie nog niet het geval? Soms botsen de verschillende generaties op de werkvloer. Doe de workshop Generatiehelden en verbeter de werksfeer.