Mei-Juni special

Autonoom

Auto’s die zelfstandig aan het verkeer deelnemen komen eraan. Wat jaren geleden begon met cruise control, eindigt straks met ‘Kijk eens, zonder handen!’ De invoering gaat stapsgewijs, maar toch. Mens, machine en maatschappij moeten eraan wennen. Het neemt nog zeker tien jaar in beslag voordat het zover is. Tot die tijd wordt er veel getest. Toch zijn diverse voertuigen al in staat zelfstandig te rijden. Een overzicht.
 

Beierse motorbike

In 2018 heeft BMW een motor ontwikkeld die zelf kan optrekken, bochten maken en remmen. Dat is in technisch opzicht al een hele prestatie. Maar BMW brengt deze motor niet op de markt. Wat ze er wél mee willen? De veiligheid van gewone motoren in het algemeen verbeteren. Zien?
Bekijk hier de zelfrijdende BMW R 1200 GS.

 

Bekijk ook:

Robottaxi

Robottaxi Origin

Wist jij dat er in de wereld verschillende robottaxi’s rondrijden?

 • De Origin lijkt op een zelfrijdende blokkendoos, zonder stuur en pedalen. Hij is ontwikkeld door Cruise, een dochterbedrijf van General Motors, in samenwerking met Honda. Hoewel de auto geproduceerd kan worden en klaar is voor gebruik, mag hij nog nergens zomaar de openbare weg op. De wetgeving is daar nog niet klaar voor.
 • Eind 2018 startte Waymo (een zusterbedrijf van Google) al in de Amerikaanse stad Phoenix met een taxidienst met zelfrijdende auto’s. Er wordt daarbij gebruikgemaakt van de Chrysler Pacifica. Zo’n tien procent van de ritten wordt uitgevoerd zonder chauffeur. Bij die ritten is alsnog een bestuurder aanwezig die in geval van nood kan ingrijpen.
 • Amazon wil met de zelfrijdende elektrische Zoox de concurrentie aangaan met Uber. De Zoox heeft geen stuur en rijdt maximaal 120 km/u, is rechthoekig, 3,63 meter lang en 1,94 meter breed. Met het accupakket van 133 kWh kan de Zoox tot 16 uur in beweging blijven. Deze robottaxi wordt momenteel in verschillende Amerikaanse steden getest.

 

  Robottaxi als hoogvlieger

  Audi en vliegtuigbouwer Airbus bouwen een elektrische zelfvliegende taxi. Een soort zelfrijdende auto gecombineerd met een drone. Met dit nieuwe concept willen de twee bedrijven een oplossing bieden voor mobiliteit in drukke steden. Ook Uber investeert in taxi’s door de lucht.

   

  Zweedse røbøttröck

  Scania test momenteel in Zweden zelfrijdende trucks op de openbare weg. De vrachtwagens met lading rijden autonoom, maar er is wel altijd een chauffeur aanwezig om in te kunnen grijpen. In dit filmpje vertelt projectmanager Hans Nordin van Scania er meer over.

   

  Auto – menselijke factor = veiliger

  Waarom willen we zo graag autonoom rijden? Autonoom rijden moet ervoor zorgen dat deelnemen aan het verkeer veiliger wordt. Duitse statistieken tonen aan dat bij 98 procent van de ongevallen een menselijke factor meespeelt. Het aantal ongevallen zou drastisch omlaag kunnen als we het stuur uit handen geven aan een zelfrijdende auto.

  Om autonoom rijden veilig te maken, moet een zelfrijdend voertuig vol zitten met sensoren om de omgeving waar te nemen. Denk aan camera’s, radars en lidars. Deze sensoren verzamelen razendsnel data en geven dit door aan de boordcomputer. Deze bepaalt welke actie een voertuig onderneemt: gas geven, remmen, bocht naar links, et cetera. Klinkt simpel maar dat is het allerminst.

  Fabrikanten zijn nog volop aan het testen om kunstmatige intelligentie betrouwbaar te maken. Ook de staat van ons wegennet, de belijning en de bebording zijn van cruciaal belang om de zelfrijdende auto tot een succes te maken. Dan hebben we het nog niet eens over de strenge ingebouwde beveiliging om elke mogelijke hackaanval af te weren. De stap naar lekker lanterfanten achter het stuur is dus nog groot.

   

  Terug naar de schoolbank?

  Al die sensoren en data in auto’s; wat houdt dat nou in voor jouw werk? Welke kennis heb je nodig om aan zo’n voertuig te werken? Krijgen leerlingen deze kennis meteen mee vanuit hun opleiding? Of moeten we allemaal weer de schoolbanken in? En wat zijn de veranderingen in de werkplaats?

   

  Mis niets

  Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de Booster nieuwsbrief!

  • DD dash MM dash YYYY
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

  Voordat je vertrekt...

  Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

  DD dash MM dash YYYY
  Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.