Veilig werken. Kwestie van ontdooien, bewegen, bevriezen

Gezond en veilig werken zou niet iets moeten zijn wat je medewerkers moeten – van jou, van de wet, van de Arbodienst – maar iets wat ze zelf willen. En voor jou als leidinggevende geldt dat net zo goed. Daarvoor moet eerst het besef ‘ontdooien’ hoe belangrijk dit is. Vaak gebeurt dat door een verhaal dat je hoort en dat echt bij je binnenkomt.

Op een training nam eens een ervaren monteur het woord. Hij richtte het woord tot al zijn jonge collega’s. Hij vertelde dat er maar weinig aandacht was voor schadelijk geluid toen hij begon met werken. Hij had zich daar zelf ook nooit zo druk om gemaakt. Maar nu was hij opa geworden en kon hij zijn kleindochter niet horen lachen. Hij wilde maar zeggen: maak gebruik van de gehoorbescherming die er is. Al zijn collega’s waren onder de indruk. Probeer als leidinggevende dit soort verhalen op te diepen in je organisatie. Misschien is er een keer iets gebeurd dat maar net goed ging. Sta samen eens stil bij hoe het ook had kunnen aflopen. En stel de vraag: “Hoe hadden we het kunnen voorkomen?”

Zo’n verhaal kan ervoor zorgen dat medewerkers voor zichzelf de beslissing nemen: ik ga me inzetten voor veiliger werken. Het brengt ze in beweging. Vervolgens is het van belang om dit ‘zelf willen’ te blijven stimuleren. Vraag eerst waar je medewerkers zich zorgen over maken als het gaat om veiligheid en gezondheid. En wat kunnen ze zelf bijdragen aan preventie op de werkplek? Dan zullen ze uit zichzelf hulpmiddelen gaan gebruiken. Geef dan ook eens een compliment. Zo ‘bevries’ je dat goede gedrag en zorg je dat het routine wordt.

Ook het volgen van de training De Veilige Werkplaats met je team kan het begin zijn van het ontdooiproces. Ik sluit elke training af met de vraag: “Wat ga jij morgen veranderen voor een veiligere werkplaats?” Vaak levert dat een gevarieerd lijstje actiepunten op. Daar moet je dan vervolgens wel mee aan de slag. En ja, dat vraagt soms een behoorlijke investering, niet alleen in geld maar ook in het veranderen van je gewoonte.

Maar uiteindelijk levert het vooral veel op. Stel dat er een keer een groot ongeluk gebeurt en na afloop blijkt dat medewerkers onvoldoende instructie hebben gehad, of dat het onderhoud van een machine niet deugdelijk was. Dan kan dat een flinke boete opleveren. Maar ook meer sluimerende problemen zoals een te grote fysieke belasting, leiden tot verzuim en dus tot kosten. Niet in de laatste plaats levert investeren in goede arbeidsomstandigheden je een goed imago op. En in een tijd waarin het moeilijk is om goede mensen te vinden en vast te houden, kan dat alle verschil maken.

Interesse in de in-company training De Veilige Werkplaats? Neem contact op met onze Servicedesk via 0800 0155 of servicedesk@oomt.nl

 

Josje Salentijn is arbodeskundige. Samen met haar collega Theo-Jan Heesen ontwikkelde en geeft ze voor OOMT de training De Veilige Werkplaats.

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!