CAO nieuws Is 5 mei dit jaar een officiële vrije dag?
25-04-2022

Veelgestelde vraag: is 5 mei voor bedrijven die onder de cao MvT vallen in 2022 al een officiële vrije feestdag?

BOVAG en vakbonden hebben op 17 maart een principeakkoord bereikt. De afspraken in dit akkoord zijn nog niet definitief. De achterban van BOVAG heeft al ingestemd met het principeakkoord. Bij de vakbonden staat de raadpleging nog open tot en met 29 april. Zodra ook de achterban van de vakbonden heeft ingestemd met het resultaat, zijn de afspraken pas definitief en wordt de cao aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Vanaf dat moment is er voor BOVAG-leden en hun werknemers een geldende cao. Naar verwachting is dat eind april.

Is 5 mei in 2022 al een officiële vrije feestdag?

Ja. De verwachting is dat de nieuwe cao voor 5 mei a.s. aangemeld is bij het ministerie van SZW. Dan is 5 mei in 2022 volgens de nieuwe cao een officiële vrije feestdag.

Werkt een werknemer toch op 5 mei? Dan moet een toeslag van 85% betaald worden. Je kunt er ook voor kiezen om de gewerkte uren zonder toeslag uit te betalen en de werknemer in dezelfde of de volgende week een betaalde vrije dag te geven. Voor werknemers van autoverhuurbedrijven, autowasbedrijven, rijwielstallingen en brandstofverkooppunten geldt een andere toeslag.

Voor wie geldt 5 mei als officiële vrije feestdag?

De afspraken in de cao over feestdagen en toeslagen wanneer een medewerker op een feestdag werkt gelden voor alle medewerkers, met uitzondering van verkopers (zie artikel 5 lid 1 cao MvT). Het hoofdstuk in de cao waarin deze afspraken staan is namelijk niet van toepassing op verkopers.  Verkopers hebben op 5 mei dus geen recht op een vrije dag en als zij op 5 mei werken hoeven zij geen toeslag op het salaris te krijgen volgens de cao.

Vragen?

Werkgevers kunnen bellen met BOVAG ledenadvies: 030 65 95 300 (bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur – 17. 00 uur)

Werknemers kunnen contact opnemen met de bonden die betrokken zijn bij het cao-akkoord of bellen met de vakbond waar ze lid van zijn.

Meer nieuws

Volgende

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
  • DD dash MM dash YYYY
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

DD dash MM dash YYYY
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.