CAO nieuws Vertrouwenspersoon voor pesten en intimidatie op de werkvloer
26-01-2022

Vertrouwenspersoon maakt ongewenst gedrag bespreekbaar

Een veilige werkomgeving is een basisvoorwaarde om prettig te werken. Pestgedrag, discriminatie en (seksuele) intimidatie horen niet op de werkvloer thuis. Medewerkers en werkgevers in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche die hier toch mee te maken hebben, kunnen vanaf nu terecht bij een onafhankelijke vertrouwenspersoon.

Pesten, discrimineren en intimideren op het werk is een groter probleem dan de meeste mensen beseffen. In Nederland heeft ruim 1 op de 4 medewerkers – ongeveer 2,3 miljoen mensen – er weleens mee te maken, blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het CNV. Volgens hetzelfde onderzoek meldt 1 op de 5 medewerkers dat de sfeer op het werk is verslechterd door de coronacrisis. De gevolgen van een slechte werksfeer door ongewenst gedrag zijn groot. Het kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, stress, verlies van werkplezier en uiteindelijk zelfs tot ziekte en uitval. Ongewenst gedrag levert jaarlijks maar liefst 4 miljoen extra verzuimdagen op.

Onafhankelijke vertrouwenspersoon
De cao-partijen van de mobiliteitsbranche nemen de problematiek rondom pesten, discrimineren en intimideren zeer serieus. Daarom is vorig jaar een pilotproject opgestart waarbij  iedereen in deze branche die last heeft van  grensoverschrijdend gedrag kosteloos contact kon opnemen met een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Deze pilot is inmiddels succesvol afgerond. Met als resultaat dat besloten is om in onze branche definitief een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Last van ongewenst gedrag? Doe er wat aan!
Werk jij in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche en heb je te maken met ongewenst gedrag op je werk? Blijft er niet mee zitten! Weten hoe je pestgedrag herkent? Klik hier voor voorbeelden en video’s.

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
  • DD dash MM dash JJJJ
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.