Goed voorbereid

Goed voorbereid: DME-controle van de Inspectie SZW

DieselMotorEmissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze zo schadelijk zijn. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) controleert (bedrijfs)autobedrijven periodiek om te kijken hoe het staat met de arbozorg in het algemeen. In 2021 kijkt de Inspectie SZW extra naar welke maatregelen zijn genomen om DME tegen te gaan. Deze controles kunnen aangekondigd worden, maar ook onverwachts zijn. En ze kunnen boetes uitdelen. Bereid je dus goed voor!

Met deze 5 stappen ben je goed voorbereid op de Inspectie SZW:

  1. Tref maatregelen tegen DieselMotorEmissiePak DME bij de bron aan. Lees hier alles wat je kunt doen om DME in je bedrijf te verminderen.
  2. Zorg voor een up-to-date Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Hier lees je meer over de RI&E en hoe je die invult.
  3. Maak je plan van aanpak op orde. Een belangrijk onderdeel van de Branche RI&E is het plan van aanpak. Daarin geef je aan op welke manier en wanneer je de risico’s in je bedrijf wilt aanpakken. Vergeet dit onderdeel dus niet mee te nemen als je de RI&E invult.
  4. Zorg voor een basiscontract met een gecertificeerde arbodienst. Bekijk de factsheet die het Ministerie van SZW heeft opgesteld om te zien waar een basiscontract aan moet voldoen.
  5. Stel een preventiemedewerker aan. Lees hier alles over de rol en taken van de preventiemedewerker. Inclusief een stappenplan voor een preventiemedewerker om veilig en gezond werken in je bedrijf goed te kunnen organiseren.

Heb je deze 5 stappen doorlopen? Dan ben je klaar voor een soepele controle van de Inspectie SZW. En je beschermt jezelf en je collega’s tegen DME. Dat lucht op!

Heb je aanvullende vragen over hoe je je kunt voorbereiden op dit controleproject? Of wil je praktisch aan de slag met de RI&E en heb je hulp nodig? Neem dan gerust op werkdagen tussen 09.00 – 17.00 uur contact op met de Servicedesk van OOMT: 0800 -0155 of  met BOVAG Ledenadvies: 030 – 65 95 300 (alleen voor BOVAG-leden).

 

Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.