Leidinggevende > veilige & gezonde werkplek bieden Arborisico’s Elektrische voertuigen (auto, truck en motorfiets)

Veilige werkplek: elektrische voertuigen (auto, truck, motorfiets)

Medio 2018 reden er meer dan 30.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen. Inclusief de bestelwagens, tweewielers en hybride voertuigen kom je in de buurt van de 180.000. Tijd om je mensen te trainen in veilig werken met hoogspanning.

Branchenorm EV: elektrische en hybride voertuigen

In de Arbocatalogus vind je de Branchenorm ‘Veilig werken aan elektrische en hybride voertuigen‘, opgesteld door de BOVAG en de vakbonden. Zorg ervoor dat je mensen niet onvoorbereid werken aan hun eerste elektrische voertuig. Laat iedereen deze richtlijnen en praktische oplossingen alvast doornemen.

 

“Je werkt onder hoogspanning – ik wil daarmee geen risico’s lopen.”

Interview met Edgar Brauckmann, eigenaar Vakgarage Brauckmann

Op het dak van Vakgarage Brauckmann in Oostrum liggen genoeg zonnepanelen om het bedrijf van energie te voorzien. En wie op het terrein van het bedrijf komt ziet meteen de Opel Ampera bij de elektrische oplader staan. Edgar Brauckmann, eigenaar, is zich duidelijk aan het voorbereiden op de toekomst.

“Ik laat mijn mensen nu al wennen”

Edgar: “Ik ben ervan overtuigd dat er veel gaat veranderen de komende jaren. Er zullen steeds meer auto’s komen die rijden op alternatieve brandstoffen. En of dat nu groen gas, waterstof of elektriciteit is weet ik niet. Wat ik wel weet is dat ik op deze toekomst voorbereid wil zijn. En daarom laat ik mijn mensen nu al wennen aan nieuwe modellen, zoals de Opel Ampera.”

Enthousiaste EV-rijders

“Ik ben de enige in de regio die hier zo actief mee bezig is en dan weten mensen je wel te vinden. Ik krijg hier regelmatig enthousiaste EV-rijders op bezoek die nieuwsgierig zijn naar wat ik te bieden heb. En dan moet je er ook wel wat vanaf weten hoor, want EV-rijders zijn vaak bovengemiddeld geïnteresseerd in hun auto.”

Hoogspanning

“Al mijn mensen hebben de training ‘hybridetechniek’ gevolgd en weten dus wat ze met een hybride auto moeten doen. Ik wil ze aanvullend laten trainen op elektrische auto’s want dat is toch wel even iets anders. Je werkt onder hoogspanning en ik wil daarmee geen risico’s lopen.”

Tipkaart Elektrische voertuigen

Het belangrijkste risico bij het werken met elektrische en hybride voertuigen is het hoge voltage. Je kunt onder stroom komen te staan of er kunnen vonken ontstaan. Zorg ervoor dat je medewerkers vanaf het begin een vaste volgorde aanleren voor het uitschakelen en ontladen van bepaalde onderdelen.

Download de Tipkaart EV (pdf)

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!