Veilige werkplek: lichamelijke belasting

Snelle test lichaamsbelasting

Goed om eens te doen tijdens werkoverleg: een snelle test waarmee je in 9 vragen ziet waar de aandachtspunten zitten.

Doe de test!

Weet jij eigenlijk hoe belastend het werk van jouw team is? En waar je op moet letten om hen gezond en pijnvrij te houden in jouw bedrijf? Met deze tips, video’s en trainingen blijft je team een geoliede machine. Of vraag advies aan een OOMT-coach.

Tips over lichamelijke belasting tijdens het bandenwisselseizoen van expert Huub Pennock

Wat kun je doen om de drukke bandenwisselweken lichter te maken? Ergonomisch specialist Huub Pennock van Ergo-balans geeft tips.

Slim omgaan met tijd en capaciteit

 1. Voldoende personeel. “Het lijkt een open deur, maar toch: zorg voor voldoende personeel in de piekweken. Bekijk hoeveel medewerkers minimaal aanwezig moeten zijn tijdens de piekperiode en maak met medewerkers afspraken over vakantie opnemen in deze tijd.”
 2. Overwerk, flexibele tijden. “Is het extreem druk? Kijk dan met elkaar naar de individuele mogelijkheden voor tijdelijk overwerk. Bekijk ook de mogelijkheden van flexibele begin- en eindtijden of goed ingewerkte inleenkrachten. Dan kun je onverwacht werk beter opvangen.”
 3. Niet volplannen. “Plan niet de hele agenda vol. Dan blijft er ruimte voor onverwachte en urgente vragen.”

Werkvolgorde en indeling van de werkplaats

 1. Materiaal in topconditie. “Zorg dat materiaal in deze drukke periode piekfijn in orde is. Auto’s krijgen een beurt, het gereedschap heeft dat soms ook nodig. Kijk of alles het nog doet en in voldoende mate aanwezig is.”
 2. Slimme werkvolgorde. “Maak het werk zo licht mogelijk: verminder het aantal keer dat iemand banden moet tillen of verklein de afstand van het tillen. Iedere meter die daarvoor afgelegd moet worden kost immers tijd en energie.”
 3. Slim indelen. “Hou de opslag zo dicht mogelijk bij de wisselplek; liefst niet op een verdieping (tenzij er een goede lift is natuurlijk).”
 4. Hulpmiddelen gebruiken. “Het wisselen van de banden is zwaar werk en kan belastend zijn voor de rug. Zorg dus dat er hulpmiddelen worden gebruikt, ook als het erg druk is.”

En: spoor je team aan om gratis de online training lichamelijke belasting te doen. Daarin staan veel tips om het werk lichter te maken.

Meer weten? Kijk in de Arbocatalogus

 

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
 • DD dash MM dash JJJJ
 • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.