Veilige werkplek: machineveiligheid

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de overtredingen van de Inspectie SZW te maken heeft met machineveiligheid. John Broere en John Matulessy van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW) controleren werkplaatsen op veiligheid. Ze geven tips waarmee je de veiligheid op de werkplek in één keer flink opkrikt.

Tips van de Inspectie SZW

Onveilig werken met machines en gereedschappen is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Gelukkig gebeuren er weinig echt grote ongelukken, maar elk ongeluk is er één te veel. Daarom controleert de Inspectie SZW nauwkeurig op machineveiligheid. John Broere leidde een groot inspectieproject voor de mobiliteitsbranche in 2012. Hij vertelt wat hij vaak tegenkomt in zijn werk.

Gevaarlijke situaties

“Bijna de helft van de overtredingen die we tegen zijn gekomen had te maken met machineveiligheid. Hefbruggen waren bijvoorbeeld niet (aantoonbaar) gekeurd of beschermkappen van machines waren weggehaald. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Bij 12 bedrijven hebben we het werk moeten stilleggen omdat bewegende machinedelen niet waren afgeschermd.”

Tip: houd de bijna-ongelukken bij

Bedrijven zijn verplicht om bedrijfsongevallen vast te leggen. John adviseert bedrijven om ook de ‘bijna-ongelukken’ bij te houden. Dat zijn situaties waarin het op het nippertje wel goed ging, of waarbij het letsel beperkt bleef tot bijvoorbeeld een onschuldige schaaf- of snijwond.

‘Vlekkenkaart’ van bijna-ongelukken

John: “Juist die situaties zijn belangrijk om vast te leggen, want een volgende keer kan het wél fout gaan. Maak bijvoorbeeld een ‘vlekkenkaart’ van de plekken waar deze ‘bijna-ongelukken’ gebeuren. En bepreek dit met collega’s en/of andere vestigingen.”

Geen gevolgen voor inspectie

“Veel bedrijven houden de ‘bijna-ongelukken’ niet bij omdat ze bang zijn dat wij daar als Inspectie SZW ongewenste conclusies uit zouden kunnen trekken. Maar wij vragen er niet naar. Het is zuiver bedoeld voor de interne preventie.” Goede tip voor de preventiemedewerker dus – en iets wat de leermeester weer kan overbrengen op leerlingen.

Ken jij dé 3 risicozones in de werkplaats?

Ook John Matulessy, inspecteur SZW, bezocht voor het onderzoek van 2012 tientallen bedrijven. John vertelt wat dé 3 aandachtspunten zijn en geeft tips. “De grootste veiligheidsrisico’s die ik ben tegengekomen zijn: hefbruggen, niet goed afgeschermde machines en verkeerd gebruik van handgereedschap”. Blijf hierop letten en creëer een cultuur waarin iedereen elkaar scherp houdt.

Risicozone 1: hefbruggen

 • Houd de hefbrug vrij en check de kabels. Als de kabels van de hefbrug slap staan en de blokkeerinrichting ook niet werkt doordat bijvoorbeeld een rijkast de doorgang belemmert, kan de brug naar beneden vallen en komt je medewerker klem te zitten. Of het voertuig valt van de brug af – ook dan zijn de gevolgen niet te overzien.
 • Controleer de elektrische bedrading, om elektrische schokken te voorkomen.

Risicozone 2: machines, zoals de kolomboormachine

 • Kleding weghouden van de spindel. Het gevaar bij kolomboormachines is dat kleding meegetrokken kan worden door de spindel.
 • Niet ‘even’ boren in losse voorwerpen. Zorg ervoor dat het voorwerp waar je in boort goed vastzit in een blok. Anders kan het voorwerp wegschieten.
 • Laat afschermkappen zitten. Wat we nogal eens tegenkwamen, was dat de afschermkap verwijderd was. Dat werkt misschien wel eenvoudiger, maar met name voor de ogen is het gevaarlijk. Als je boort kunnen er kleine metaalstukjes in je oog komen. En dan ben je nog niet jarig: je moet meteen naar de Eerste Hulp en als je pech hebt is je oog voorgoed beschadigd.

Risicozone 3: handgereedschap

 • Houd gereedschap met beide handen stevig vast om te voorkomen dat er delen wegschieten. Het gereedschap zelf kan ook uit je handen vallen of schieten.
 • Bescherm je oren. Bij met name persluchtgereedschap is herrie een probleem: als je er gebruik van maakt, moet je goede gehoorbescherming dragen.
 • Check regelmatig het snoer. Als snoeren niet goed meer zijn kun je een flinke elektrische schok krijgen. Zorg er daarnaast voor dat gereedschap voldoet aan alle elektrische keuringen.
 • Controleer regelmatig luchtslangen van pneumatisch handgereedschap. Als die niet meer goed zijn, kunnen ze knappen en losschieten. Dan worden het echt ongeleide projectielen: als je erdoor wordt geraakt, is het net een zweepslag.

Meer weten? Kijk in de Arbocatalogus

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
 • DD dash MM dash JJJJ
 • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.