Veilige werkplek: ongewenst gedrag
Een veilige werkomgeving is een basisvoorwaarde om prettig te werken. Ongewenst gedrag op de werkvloer, zoals pesten of intimidatie, kan flinke gevolgen hebben voor de gezondheid van je medewerkers. In de motorvoertuigen- en tweewielerbranche kun je ook te maken krijgen met agressie of emotionele chantage van klanten. Daarom is het belangrijk dat je de signalen op tijd herkent zodat je snel maatregelen kunt nemen. Wist je trouwens dat er in onze branche ook een onafhankelijke vertrouwenspersoon is?
Herken de signalen
Frustratie-agressie
Wie met klanten werkt, kan aan de balie bijvoorbeeld te maken krijgen met frustratie-agressie. Iemand raakt gefrustreerd en wordt agressief doordat er onverwacht iets vervelends gebeurt. De persoon heeft niet de bedoeling om agressief te zijn, maar laat zich leiden door boosheid op dat moment.
Tipkaart: Frustratie-agressie
Zo ga je om met situaties waarbij iemand uit frustratie agressief reageert.
Download tipkaart Frustratie en agressie
Intimidatie
Bij intimidatie gebruikt iemand agressie en ander respectloos gedrag om een doel te bereiken. Bewust en expres voert deze persoon de druk op jou op.
Tipkaart: Intimidatie
Kijk wat je kunt doen als je te maken krijg met agressie en intimidatie, bijvoorbeeld van klanten.
Emotionele chantage
Iemand die emotioneel chanteert, speelt in op je schuldgevoel en probeert daarmee iets voor elkaar te krijgen. Deze persoon gebruikt zieligheid om mensen voor het blok te zetten. Dit lijkt misschien niet ernstig, maar je mensen komen behoorlijk onder druk te staan. Kijk wat je eraan kunt doen, in de video en op de tipkaart.
Tipkaart: Emotionele chantage
Ook emotionele chantage is niet oké. Zo herken je dit gedrag en dit kun je eraan doen.
Download tipkaart Emotionele chantage
Pesten
Een grapje is leuk, maar als iemand structureel voor gek wordt gezet, is het niet oké! Wat doe je als je merkt dat een medewerker constant de klos is? Maak het direct bespreekbaar. Bekijk praktijkvoorbeelden in de video.
Tipkaart: Pesten
Breng het onderwerp op een positieve manier onder de aandacht nog voordat je problemen signaleert. Zo kan iedereen het op tijd herkennen als er een vervelende dynamiek ontstaat.
Geef de tipkaart Pesten een plek in de zaak en bespreek het tijdens werkoverleg.
Meer weten? Kijk in de Arbocatalogus