Veelgestelde vragen over de RI&E

 • Wat is een RI&E?

  RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Hiermee breng je de risico’s voor in het bedrijf in kaart en maak je een plan om die terug te dringen. Op die manier voorkom je ongelukken en uitval door ziekte.

 • Is een RI&E verplicht?

  Ja, de RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst.

 • Hoe vaak moet een Branche RI&E bijgewerkt worden?

  Alle bedrijven met personeel in dienst moeten een actuele Branche RI&E hebben.  Als vuistregel wordt aangehouden dat een bedrijf om de 3 jaar de Branche RI&E moet actualiseren. Tenzij er tussentijds grote wijzigingen zijn geweest, zoals een verhuizing, het uitvoeren van nieuwe werkzaamheden of het werken met nieuwe machines.

 • Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ RI&E en een Branche RI&E?

  Een Branche RI&E is gemaakt door werkgevers en werknemers in je eigen branche. Het voordeel van de Branche RI&E is dat die helemaal is toegespitst op jouw sector. Een ander voordeel is dat bedrijven met maximaal 25 personeelsleden deze RI&E niet hoeven te laten toetsen door een externe deskundige, zoals de arbodienst. Dat scheelt geld.

 • Hoe lang kan ik mijn RI&E / Plan van Aanpak in het oude systeem nog bewerken?

  Wijzigingen op de RI&E en Plan van Aanpak kun je tot uiterlijk 31 december 2023 in het oude systeem verwerken. Het systeem gaat daarna uit de lucht dus zorg dat je je RI&E en Plan van Aanpak op tijd exporteert naar je eigen computer omgeving. Hier staat eenvoudig hoe je dat kunt doen. 

  In juni 2023 worden ook de vragenlijsten geactualiseerd conform de nieuwe wetten en normen. Deze actualisatie vindt alleen plaats in het huidige systeem, niet in het oude systeem.

 • Kan ik de gegevens uit de oude omgeving migreren naar de huidige RI&E?
  Nee, dat kan helaas niet. Op het moment dat je een RI&E wilt maken in het huidige systeem, kun je de data in je oude RI&E gebruiken bij het invoeren van data. Let wel op of deze gegevens nog actueel zijn
 • Kan ik met de inloggegevens van het oude systeem ook inloggen in het huidige systeem?

  Nee, je moet een nieuw account aanmaken in het huidige systeem. De data uit het oude systeem verdwijnen na 31 december 2023: dan kun  je niet meer bij je gegevens.

 • Waarom heb ik een wachtwoord nodig bij het invullen van de Branche RI&E?

  Het wachtwoord is voor je eigen veiligheid en privacy. Het borgt dat alleen jij bij de gegevens kunt komen.

 • Ik heb de Branche RI&E ingevuld. En nu?

  Een belangrijk onderdeel van de Branche RI&E is het Plan van Aanpak. Daarin geef je aan op welke manier en wanneer je de risico’s in je bedrijf wilt aanpakken. Hierna moet je het Plan van Aanpak natuurlijk wel uitvoeren. De Branche RI&E is dan ook een ‘levend’ document. Zodra je iets hebt aangepakt, geef je dit aan in het Plan van Aanpak.

 • Ik heb ook een plan van aanpak ingevuld. En nu?

  Als er in het Plan van Aanpak acties zijn opgenomen, dan is het belangrijk om die acties ook uit te voeren. Als ze afgerond zijn, dan kun je het Plan van Aanpak hierop aanpassen. Bedrijven met maximaal 25 medewerkers hoeven de branche-RI&E niet te laten toetsen en zijn klaar. Bedrijven groter dan 25 medewerkers moeten hun RI&E laten toetsen. Dit kunnen zij aan hun arbodienst vragen. De RI&E en het Plan van Aanpak hoeven niet verder te worden ingediend bij andere instanties, zoals de arbeidsinspectie. Dat is alleen nodig als de arbeidsinspectie deze stukken opvraagt.

 • Waar kan ik terecht voor meer informatie?

  Werkgevers die BOVAG-lid zijn kunnen terecht bij BOVAG.
  Medewerkers kunnen met vragen terecht bij een van de vakbonden:

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
 • DD dash MM dash JJJJ
 • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.