Veelgestelde vragen over de RI&E

 • Wat is een RI&E?

  RI&E staat voor Risico Inventarisatie & Evaluatie. Hiermee breng je de risico’s voor in het bedrijf in kaart en maak je een plan om die terug te dringen. Op die manier voorkom je ongelukken en uitval door ziekte.

 • Is een RI&E verplicht?

  Ja, de RI&E is verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst.

 • Hoe vaak moet een Branche RI&E bijgewerkt worden?

  Alle bedrijven met personeel in dienst moeten een actuele Branche RI&E hebben.  Als vuistregel wordt aangehouden dat een bedrijf om de 3 jaar de Branche RI&E moet actualiseren. Tenzij er tussentijds grote wijzigingen zijn geweest, zoals een verhuizing, het uitvoeren van nieuwe werkzaamheden of het werken met nieuwe machines.

 • Wat is het verschil tussen een ‘gewone’ RI&E en een Branche RI&E?

  Een Branche RI&E is gemaakt door werkgevers en werknemers in je eigen branche. Het voordeel van de Branche RI&E is dat die helemaal is toegespitst op jouw sector. Een ander voordeel is dat bedrijven met maximaal 25 personeelsleden deze RI&E niet hoeven te laten toetsen door een externe deskundige, zoals de arbodienst. Dat scheelt geld.

 • Waarom heb ik een wachtwoord nodig bij het invullen van de Branche RI&E?

  Het wachtwoord is voor je eigen veiligheid en privacy. Het borgt dat alleen jij bij de gegevens kunt komen.

 • Wie kan er bij mijn gegevens?

  Toegang tot de RI&E kan alleen met gebruikersnaam en wachtwoord. Daarmee bent u ervan verzekerd dat anderen uw gegevens niet kunnen inzien.
  OOMT kan als eigenaar van de RI&E-vragenlijsten statistische gegevens over het totaal van de ingevulde RI&E’s verzamelen, zoals het aantal gebruikers van een vragenlijst, of vragenlijsten gedeeltelijk/volledig zijn ingevuld, of er een plan van aanpak is gemaakt en welke knelpunten bedrijven in de RI&E’s aangeven. Deze statistische gegevens zijn niet op bedrijf herleidbaar. OOMT kan geen inhoudelijke gegevens delen met anderen.

 • Ik heb de Branche RI&E ingevuld. En nu?

  Een belangrijk onderdeel van de Branche RI&E is het Plan van Aanpak. Daarin geef je aan op welke manier en wanneer je de risico’s in je bedrijf wilt aanpakken. Hierna moet je het Plan van Aanpak natuurlijk wel uitvoeren. De Branche RI&E is dan ook een ‘levend’ document. Zodra je iets hebt aangepakt, geef je dit aan in het Plan van Aanpak.

 • Ik heb ook een plan van aanpak ingevuld. En nu?

  Als er in het Plan van Aanpak acties zijn opgenomen, dan is het belangrijk om die acties ook uit te voeren. Als ze afgerond zijn, dan kun je het Plan van Aanpak hierop aanpassen. Bedrijven met maximaal 25 medewerkers hoeven de branche-RI&E niet te laten toetsen en zijn klaar. Bedrijven groter dan 25 medewerkers moeten hun RI&E laten toetsen. Dit kunnen zij aan hun arbodienst vragen. De RI&E en het Plan van Aanpak hoeven niet verder te worden ingediend bij andere instanties, zoals de arbeidsinspectie. Dat is alleen nodig als de arbeidsinspectie deze stukken opvraagt.

 • Waar kan ik terecht voor meer informatie?

  Werkgevers die BOVAG-lid zijn kunnen terecht bij BOVAG.
  Medewerkers kunnen met vragen terecht bij een van de vakbonden:

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
 • DD dash MM dash YYYY
 • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

DD dash MM dash YYYY
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.