Veelgestelde vragen

 • Wat is de Wet verbetering poortwachter?

  In de Wet verbetering poortwachter (Wvp) is vastgelegd wat er gebeurt bij ziekteverzuim. De bedrijfsarts van de arbodienst adviseert jou hoe je ervoor kunt zorgen dat de medewerker zo goed mogelijk inzetbaar blijft. Daarmee beperk je zijn mate van arbeidsongeschiktheid. In een traject van maximaal 2 jaar moeten je werknemer en jij er alles aan doen om re-integratie mogelijk te maken. Voor jullie allebei geldt dan ook ‘re-integratieplicht’.

 • Wat betekent de Wet verbetering poortwachter voor mij?

  De wet omschrijft welke stappen de zieke medewerker en jij als werkgever moeten nemen om maximale re-integratiekansen te benutten. Als de medewerker niet voldoet aan de re-integratieplicht, kan dat gevolgen hebben voor het salaris. Als jij als werkgever niet voldoet aan deze plicht, dan kan het UWV besluiten dat je langer (dan 2 jaar) loon moet doorbetalen, met een maximum van 1 jaar.

 • Wat zijn de regels voor doorbetaling van een zieke werknemer?

  De wet verplicht je om bij ziekte 2 jaar lang het loon door te betalen. In de CAO Motorvoertuigen- en Tweewielerbranche is afgesproken dat je de eerste 6 maanden volledig (100%) doorbetaalt. De daaropvolgende 18 maanden betaal je 90% van het loon. Daarna stopt de loondoorbetalingsverplichting en kan de medewerker een WIA-uitkering aanvragen.

 • Wat is de rol van de verschillende partijen tijdens ziekte?

  Bij langdurige ziekte krijg je te maken met verschillende partijen:

  • De verzekeraar, als je een verzuimverzekering hebt. Deze keert een compensatie uit voor de loondoorbetalingsverplichting. De compensatie hangt af van de door jou gekozen dekking.
  • De bedrijfsarts. Nadat jouw medewerker ziek is gemeld bij de arbodienst, ontvangt hij een uitnodiging van de bedrijfsarts. De bedrijfsarts stelt vast wat de ziekte van je medewerker voor gevolgen heeft voor zijn of haar werk.
  • Een arbeidsdeskundige kijkt bij langdurige ziekte wat de medewerker aan beperkingen en mogelijkheden heeft en vertaalt die naar re-integratiekansen. Deze deskundige adviseert over aanpassing van de werkplek of de functie, of over passend werk bij een andere werkgever.
  • Re-integratiespecialisten zoals coaches, consulenten of trainers kunnen je medewerker helpen om na het herstel weer goed te functioneren, of om te zoeken naar aangepast werk.
  • Een casemanager. Bij langdurige ziekte is in de Wet verbetering poortwachter vastgelegd dat de werkgever de casemanager is. Deze casemanager is verantwoordelijk voor het nakomen en de regie houden op alle wettelijke verplichtingen. Doordat je als werkgever meestal niet veel ervaring hebt met langdurig verzuim, kun je je vragen stellen aan de casemanager van de arbodienst. Deze kan jou als werkgever/casemanager informeren en adviseren.
 • Wat doe ik als ik het niet eens ben met mijn medewerker of de bedrijfsarts?

  Langdurig ziek zijn brengt vaak een hoop spanningen met zich mee. Het kan gebeuren dat jij, je medewerker en de bedrijfsarts niet op één lijn zitten. Je hoeft dan nog niet meteen juridische stappen te nemen. Je kunt ook een second opinion vragen, om te beoordelen of je medewerker weer kan werken, of er is voldaan aan de re-integratieplicht of over passend werk. Neem contact op met een OOMT-coach om je verder te informeren over de mogelijkheden.

  Je kunt bij het UWV terecht voor een second opinion.

  Binnen de branche zijn er nog verschillende andere loketten waar je terecht kunt voor advies.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!