Arbeidsongeschiktheid en WIA-uitkeringen

In de wet WIA krijg je te maken met een hoop regelingen en wettelijke verplichtingen. OOMT helpt je door deze periode heen met helderheid en praktische oplossingen voor zowel jou als je medewerker.

revisie-09

Over WIA-regels en uitkeringen voor een arbeidsongeschikte medewerker

Medewerkers die langer dan 2 jaar ziek zijn, worden door UWV beoordeeld. Hierbij kijkt UWV in welke mate er sprake is van arbeidsongeschiktheid en of de medewerker in aanmerking komt voor een wettelijke WIA-uitkering. Voor veel medewerkers betekent de WIA-uitkering een flinke inkomensterugval. Maar het kan ook voor de werkgever financiële consequenties hebben.

WGA en IVA

Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: de WGA en de IVA. Krijgt je werknemer een IVA-uitkering? Dan wordt deze niet aan jou doorbelast. Krijgt je werknemer een WGA-uitkering? Dan krijg je hiervoor wél de rekening gepresenteerd. Hoe hoog deze rekening is, is afhankelijk van de grootte van je bedrijf en de hoogte van de uitkering die je werknemer ontvangt. Je kunt hierover meer lezen onder het kopje ‘de wet WIA’.

Verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Om de inkomensterugval te beperken kunnen de medewerker en de werkgever zich verzekeren tegen het risico van arbeidsongeschiktheid. Vanuit de cao is geregeld dat medewerkers hier automatisch voor verzekerd zijn.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!