Wet verbetering poortwachter

Een zieke medewerker heeft recht op 2 jaar loondoorbetaling. De medewerker moet er in die tijd wel alles aan doen om weer te kunnen werken. Dit heet ‘re-integratieplicht’. Ook jij als werkgever hebt die plicht. Dit is vastgelegd in de Wet verbetering poortwachter.

Wat is de Wet verbetering poortwachter?

In de Wet verbetering poortwachter (Wvp) is vastgelegd wat er gebeurt bij ziekteverzuim. De bedrijfsarts van de arbodienst adviseert jou hoe je ervoor kunt zorgen dat de medewerker zo goed mogelijk inzetbaar blijft. Daarmee beperk je zijn mate van arbeidsongeschiktheid. In een traject van maximaal 2 jaar moeten je werknemer en jij er alles aan doen om re-integratie mogelijk te maken. Voor jullie allebei geldt dan ook ‘re-integratieplicht’.

Wat betekent de Wet verbetering poortwachter voor mij?

De wet omschrijft welke stappen de zieke medewerker en jij als werkgever moeten nemen om maximale re-integratiekansen te benutten. Als de medewerker niet voldoet aan de re-integratieplicht, kan dat gevolgen hebben voor het salaris. Als jij als werkgever niet voldoet aan deze plicht, dan kan UWV besluiten dat je langer (dan 2 jaar) loon moet doorbetalen, met een maximum van 1 jaar.

Coaching voor succesvolle re-integratie

Het kan best een uitdaging zijn om je medewerker te ondersteunen bij het terugkeren naar de werkvloer. Dit kan in eigen werk zijn, (tijdelijk) aangepast werk bij huidig bedrijf of mogelijkheden onderzoeken voor ander werk bij een andere werkgever. Dat hoef je gelukkig niet alleen te doen. De arbodienst, je bedrijfsarts en de arbeidsdeskundige van de arbodienst bieden je ondersteuning. Zij geven advies over de inzet van een re-integratiebureau. Daarnaast adviseren we je contact op te nemen met de coach van OOMT om te kijken of en welke ondersteuning de OOMT coach kan bieden.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!