In de Arbowet van 2017 draait het om preventie

Je weet: elke machine werkt beter met goed onderhoud. Dat geldt voor jouw lichaam en geest net zo. Daarom heeft de overheid per 1 juli 2017 de Arbowet zo aangepast dat er meer aandacht is voor preventie. De overheid wil dus gezondheidsklachten die met je werk te maken hebben zoveel mogelijk voorkomen. De arbo-arts mag langskomen op je werk en er is een spreekuur, waar je terecht kunt met al je vragen over je gezondheid op je werk.

Wat is de Arbowet eigenlijk

De Arbowet gaat over alle arbeidsomstandigheden die je gezondheid beïnvloeden, zowel lichamelijk als geestelijk. Voor de motorvoertuigen- en tweewielerbranche gaat het dan bijvoorbeeld over hoe je veilig werkt met machines en over lichamelijke belasting. En hoe een bedrijf een gezonde, veilige werkplek organiseert, bijvoorbeeld door een preventiemedewerker aan te wijzen, een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) uit te laten voeren en op basis daarvan eventuele maatregelen te nemen

Arbowet van 2017: dit merk je ervan

De bedrijfsarts mag je werksituatie komen bekijken.

De bedrijfsarts mag langskomen op je werkplek. Zo kan de arts op tijd zien of er bijvoorbeeld aanpassingen nodig zijn om jou en je collega’s gezond te houden. Omdat de bedrijfsarts er toch is, kun je ook makkelijk even iets vragen als je ergens last van hebt. De arts ziet waar je mee bezig bent, en snapt daardoor beter waar je klachten vandaan kunnen komen.

Bedrijfsarts houdt open spreekuur

Je kunt bij het open spreekuur van de bedrijfsarts terecht met vragen over je gezondheid. Je ziet je bedrijfsarts dus niet meer alleen als je met ziekteverlof bent. Zo kun je in een vroeg stadium advies vragen over klachten, en maatregelen nemen voordat je klachten ernstig worden. Bij werkstress kun je bijvoorbeeld kiezen voor coaching. Het arbospreekuur is overigens geheel vertrouwelijk.

Je hebt recht op een second opinion

Als je het niet eens bent met een beslissing van de bedrijfsarts tijdens je ziekteverlof, dan kun je een andere arts raadplegen, van een andere arbodienst.

Je beslist mee over de preventiemedewerker

De preventiemedewerker is de vraagbaak in het bedrijf over veilig en gezond werken. Binnen elk bedrijf moet een preventiemedewerker zijn aangewezen. Jij en je collega’s beslissen mee over wie de preventiemedewerker wordt. Je leidinggevende moet namelijk de goedkeuring vragen van de ondernemingsraad (OR) of van een andere vorm van personeelsvertegenwoordiging. In organisaties van maximaal 25 medewerkers mag overigens de werkgever zelf de preventiemedewerker zijn.

De preventiemedewerker krijgt een grotere rol

De preventiemedewerker overlegt met de arbodienst en de ondernemingsraad, met als doel om samen te werken aan een gezonde werkplek. Dat betekent trouwens niet dat de preventiemedewerker met de arbodienst overlegt over jouw gezondheid. Het gaat om overleg over welke preventiemaatregelen er op jullie werkplek nodig zijn.

Andere nieuwe regels in de Arbowet van 2017

Je hebt al kunnen lezen dat het in de nieuwe Arbowet over preventie gaat. Dus over het voorkomen van gezondheidsklachten die met je werk te maken hebben. Daarnaast zijn er nog andere nieuwe regels gemaakt. Die lees je hieronder.

Basiscontract voor werkgever en arbodienst

Afspraken tussen je werkgever en de arbodienst moeten zijn vastgelegd in een basiscontract. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft minimum eisen voor zo’n contract opgesteld.

De arbodienst moet een klachtenprocedure hebben

In het basiscontract moet ook een klachtenprocedure staan, zodat het helder is wat er gebeurt als je het niet eens bent met de werkwijze van de bedrijfsarts.

Meer info over de Arbowet: vraag het aan je vakbond

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
  • DD dash MM dash JJJJ
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.