Wat je als leerling moet weten over je veiligheid

Begin je net aan je loopbaan? Dan is dit hét moment om jezelf een paar goede gewoonten aan te leren op het gebied van veiligheid. Daar heb je je leven lang plezier van. We helpen je op weg met een paar tips van docent Motorvoertuigentechniek René van Bussel en laten een leerling aan het woord over zijn ervaring met veilig werken.

Jongeren lopen meer risico

Als leerling loop je natuurlijk net zoveel arborisico’s als andere medewerkers. Maar sommige risico’s zijn groter als je jong bent:

  • Je bent nog in de groei. Gevaarlijke stoffen en een grote fysieke inspanning kunnen daardoor een schadelijker effect hebben dan bij volwassenen.
  • Je hebt minder ervaring. Risico’s goed inschatten is iets wat je door de jaren heen leert.

“Een van mijn klasgenoten heeft nu een kunstoog”

Interview met Bjorn Wobbes, 1e autotechnicus

“Op school is er wel aandacht geweest voor veilig en gezond werken. Het was een vast onderdeel van de lesstof,’ aldus Bjorn Wobbes, (inmiddels afgestudeerd) 1e autotechnicus. ‘Bij mijn leerbedrijf, waar ik nu in dienst ben, hebben ze daar altijd goed op gelet.”

“En dat is ook belangrijk. Een van mijn voormalige klasgenoten heeft nu een kunstoog. Tijdens het sleutelen aan zijn brommer was er iets in zijn oog geschoten. Niet op zijn stageplek dus, maar je schrikt er wel van. Ik ben ook wel voorzichtiger geworden daardoor.”

‘Ik wil geen piep in mijn oren’

“Ik vind dat ik veilig werk. Ik doe de bril op als dat nodig is en als de auto warm is let ik erop dat ik mijn handen niet brand aan de remschijven. Ik vind het ook normaal om mijn oorkappen op te doen. Dat doe ik trouwens ook als ik naar een concert ga, hoor. Niet bij een buitenfestival, maar als het binnen is doe ik altijd oordopjes in. Ik heb geen zin in een piep in mijn oren of gehoorschade op mijn 30e.”

Trainingen: leerlingen en arbo

OOMT ondersteunt leermeesters én leerlingen met Regionale Praktijk Trainingen (RPT). Tijdens deze trainingen gaan externe opleiders van Innovam dieper in op de lesstof en geven extra uitleg.

Lees meer over Regionale Praktijk Trainingen (RPT).

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
  • DD dash MM dash JJJJ
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.