De preventiemedewerker is belangrijk

Elk bedrijf met werknemers in dienst moet een preventiemedewerker hebben. Dat is ten eerste belangrijk omdat je werkt met bijvoorbeeld gevaarlijke stoffen en apparatuur. Ten tweede is het verplicht in de Arbowet (‘Arbo’ betekent ‘arbeidsomstandigheden’).

Maak een Risico-Inventarisatie en Evaluatie

Als preventiemedewerker breng je de risico’s bij jou op het werk in kaart en maak je een plan om die risico’s aan te pakken. Dit doe je door een Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Elk bedrijf met personeel moet een actuele RI&E hebben. Bij bedrijven met minder dan 25 medewerkers kan de werkgever preventiemedewerker zijn (maar dat hoeft niet).

De Branche Risico-Inventarisatie en Evaluatie is gratis

Meestal huren bedrijven een arbodienst in om een RI&E te maken. De mobiliteitsbranche kan die kosten uitsparen, want OOMT heeft een Branche RI&E ontwikkeld. Die kun je zelf online invullen. Als je bedrijf minder dan 25 mensen in dienst heeft, is dat genoeg. Een groter bedrijf moet de RI&E alleen nog laten toetsen door een externe deskundige, zoals de arbodienst.

Stap 1: neem samen de risico’s door

Het is belangrijk dat je je collega’s betrekt bij het maken en het uitvoeren van het plan. Hierdoor zien je collega’s het belang van preventiemaatregelen, en zo zorg je ervoor dat iedereen het plan naleeft. Om je hierbij te helpen, hebben we een apart document gemaakt met tips en een vragenlijst. Deze lijst kun je tijdens een werkoverleg met iedereen doornemen.

Download: Betrek je collega’s bij de RI&E (pdf)

Stap 2: maak het plan

Zonder goed gereedschap kun je natuurlijk niet werken. Voor deze klus staat je gereedschap online klaar:

Check wat bij jullie de risico’s zijn en maak een plan om de risico’s te verminderen.

Uitleg, wettelijke voorschriften en oplossingen voor elk risico – van accuzuur tot werkdruk.

Stap 3: voer je plan uit

Terwijl je de RI&E invult, maak je automatisch een plan van aanpak aan: per risico geef je aan wat de oplossing is, wie die uitvoert en op welke termijn. Zo’n plan maak je natuurlijk niet voor niets. Als preventiemedewerker zorg je ervoor dat het plan wordt uitgevoerd. Tips hiervoor vind je ook weer in de pdf Betrek je collega’s bij de RI&E.

Stap 4: houd het plan actueel

Neem minstens één keer per jaar het plan door. Zijn jullie alle afspraken nagekomen? En zijn er nog nieuwe ontwikkelingen waar je rekening mee moet houden? Denk bijvoorbeeld aan nieuwe machines, een reorganisatie of een nieuwe locatie. Kijk ook kritisch naar de oorzaken van eventuele ongevallen of van ziekteverlof, en beoordeel of er nieuwe maatregelen nodig zijn.

Stap 5: maak jaarlijks een nieuwe versie

Inventariseer elk jaar opnieuw welke risico’s er spelen, door opnieuw de Branche RI&E in te vullen. Hiermee evalueer je tegelijkertijd de al genomen maatregelen. Als het goed is zijn de risico’s waarop je actie hebt ondernomen afgenomen. Mocht dit niet zo zijn, dan wil je dat natuurlijk ook weten.

Verschil tussen preventiemedewerker en BHV’er

Een preventiemedewerker is niet hetzelfde als een bedrijfshulpverlener (BHV’er). Een BHV’er grijpt in bij een calamiteit en moet dan ook altijd in het bedrijf aanwezig zijn. De preventiemedewerker hoeft niet altijd aanwezig te zijn. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je plan wordt uitgevoerd.

Hulp nodig? Volg een training!

Geef jullie veiligheidsplan een kickstart, met een training. Er zijn trainingen voor het hele team, over een veilige werkplek en omgaan met fysieke belasting. Er zijn ook gratis trainingen voor jou als preventiemedewerker.

 

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.
  • DD dash MM dash JJJJ
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.

Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt
Voordat je vertrekt...

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.