Veelgestelde vragen

 • Wat is de Wet verbetering poortwachter?

  De Wet verbetering poortwachter (Wvp) regelt wat er gebeurt als je ziek bent en daardoor niet kunt werken. De naam poortwachter verwijst naar de taak die je samen met je werkgever en de arbodienst/bedrijfsarts hebt om te kijken hoe je zoveel mogelijk inzetbaar blijft voor de arbeidsmarkt.

 • Wat betekent de Wet verbetering poortwachter voor mij?

  In die wet is vastgelegd dat jij en je werkgever een ‘re-integratieplicht’ hebben. Dit houdt in dat je werkgever en jij er alles aan moeten doen om jou weer zo goed mogelijk aan het werk te krijgen. Bij je eigen werkgever of, als dat niet mogelijk is, bij een andere werkgever. De wet omschrijft welke stappen jij en je werkgever moeten nemen. Als je niet voldoet aan de re-integratieplicht, dan kan dat gevolgen hebben voor je loon.

 • Hoe lang krijg ik mijn salaris doorbetaald? En hoeveel krijg ik dan?

  Je werkgever betaalt twee jaar lang je loon door. De eerste zes maanden 100%, daarna 90%. Na die twee jaar hoeft je werkgever je loon niet meer door te betalen. Als je dan nog niet hersteld bent, kom je als je aan de voorwaarden voldoet, in aanmerking voor een WIA-uitkering of bijvoorbeeld een WW-uitkering. Die uitkering is een stuk lager dan je salaris.

 • Met welke partijen krijg ik te maken en wat is hun rol?

  Bij langdurige ziekte krijg je te maken met verschillende partijen:

  • Je behandelaar(s), bijvoorbeeld je huisarts en een specialist. Zij houden zich bezig met de medische kant van je re-integratie en proberen je snel weer beter te maken.
  • Je werkgever, met wie je samen verantwoordelijk bent voor je re-integratie.
  • Een casemanager van de arbodienst. Die ondersteunt jou en je werkgever en ziet erop toe dat de Wet verbetering poortwachter op de juiste manier wordt uitgevoerd.
  • De bedrijfsarts. Deze arts werkt meestal voor een arbodienst en stelt vast wat de gevolgen van je medische situatie zijn voor je werk.
  • Eventueel ook een arbeidsdeskundige. Bij langdurige ziekte kijkt een arbeidsdeskundige wat je beperkingen en mogelijkheden zijn en vertaalt die naar je re-integratiekansen. Hij of zij kan je bijvoorbeeld adviseren over een aanpassing van je werkplek of van je functie.
  • Verder kan je werkgever verschillende re-integratiespecialisten voor je inschakelen, zoals jobcoaches, consulenten of trainers. Zij gaan concreet aan de slag met je re-integratie. Bijvoorbeeld door samen met jou op zoek te gaan naar aangepast of ander werk.
 • Ik ben het niet eens met mijn werkgever en/of bedrijfsarts. Bij wie kan ik terecht?

  Langdurig ziek zijn brengt vaak een hoop spanningen met zich mee. Het kan gebeuren dat je het niet eens bent met je werkgever en de bedrijfsarts. Je hoeft hier niet direct mee naar de rechtbank te gaan. Je kunt ook een second opinion vragen, om te beoordelen of je weer kunt werken, of jij en je werkgever aan de re-integratieplicht voldoen en of een andere functie beter past bij je mogelijkheden.

  Je kunt bij verschillende organisaties terecht voor een second opinion:

  • Het UWV.
  • Binnen de branche zijn er verschillende loketten waar je terecht kunt voor advies.

  Ben je lid van vakbond FNV, CNV of De Unie? Ook die kunnen je helpen.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
Voordat je vertrekt...

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!