Wet WIA: gevolgen voor je inkomen

Er zijn 2 soorten WIA-uitkeringen: WGA en IVA

Na de WIA-beoordeling hoor je van UWV wat je arbeidsongeschiktheidspercentage is en welke uitkering je krijgt. Er zijn namelijk twee soorten WIA-uitkeringen: de WGA-uitkering en de IVA-uitkering.

  • WGA: Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten. Deze uitkering krijg je als je (in de toekomst) wel weer (gedeeltelijk) aan de slag kunt.
  • IVA: Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten. Deze uitkering krijg je als je niet of nauwelijks kunt werken en er een kleine kans is dat je herstelt.

Je inkomen als je recht hebt op een WIA-uitkering

  • Ben je minder dan 35% arbeidsongeschikt bevonden, dan kom je helaas niet in aanmerking voor een WIA-uitkering. Deze uitkering is namelijk bedoeld om een grote terugval in inkomen door arbeidsongeschiktheid op te vangen. Kun je niet bij je werkgever blijven werken neem dan contact op met een OOMT-coach: zij kunnen je verder informeren over de stappen die je kunt ondernemen.
  • Ben je tussen de 35% en 80% arbeidsongeschikt bevonden, dan kom je in aanmerking voor een uitkering voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten: de WGA-uitkering. Je krijgt in het begin minimaal 70% van je oude loon. Later wordt dit bedrag lager. Je totale inkomen hangt sterk af van hoeveel je verdient met nieuw werk.
  • Ben je tussen de 80% tot 100% arbeidsongeschikt, maar schat UWV in dat je op den duur weer kunt werken, dan kom je ook in aanmerking voor een WGA-uitkering. Je krijgt dan minimaal 70% van je oude loon. Dit blijft 70% zolang je percentage van arbeidsongeschiktheid niet verandert. Dit kun je aanvullen met werk binnen je arbeidsgeschiktheidspercentage.
  • Ben je tussen de 80% tot 100% arbeidsongeschikt bevonden en heeft UWV de inschatting gemaakt dat werken ook op lange termijn waarschijnlijk niet mogelijk meer is, dan kom je in aanmerking voor een IVA-uitkering. Deze uitkering bedraagt 75% van je oude loon.

Je kunt een beeld krijgen van jouw inkomen met de WIA-calculator van NV Schade.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.