Mystery guest blog

Hoe gastvrij is de mobiliteitsbranche? Het antwoord op deze vraag komt van de mystery guest. In haar blogs en in Booster magazine lees je voorbeelden uit de praktijk en worden concrete tips gegeven. Weten hoe gastvrij jouw bedrijf is? Meld je aan voor de gastvrijheidsCheck.

Mystery guest blog: vieze handen

Rond is een uitdaging

Vanuit de vele bedrijven die ik heb bezocht en de ervaring die ik daar heb opgedaan ben ik tot de conclusie gekomen dat rond een uitdaging is. Ik heb het dan niet over de vorm van de balie, het parkeerterrein of de showroom maar over de tafel in de ontvangstruimte. Dit is de plek waar een klant kan wachten terwijl u aan de slag gaat met de auto. Een ronde tafel nodigt uit tot interactie en het doet ook een beetje terugdenken aan het kringgesprek op de basisschool. Iedereen kan zich dit moment denk ik nog herinneren: op maandag zaten we met zijn allen in een kring (een rondje!) en mochten we vertellen wat we het weekend hadden beleefd. Een moment wat niet voor alle kinderen, inclusief mijzelf, een hoogtepunt was. Voor de klanten die wat op mij lijken is een ronde tafel daarom dus minder prettig.

De reden dat een ronde tafel in de horeca bijvoorbeeld wel werkt is simpel: daar kiezen we ons gezelschap. De ronde tafel is dan ideaal omdat deze verbindt. De sfeer is veel intiemer omdat je iedereen kunt aankijken. Aan een lange rechte tafel is het contact vrijblijvender. En dat is precies de reden waarom een lange tafel in de ontvangstruimte beter zal werken dan rond. U geeft de klant de mogelijkheid om in alle rust een eigen plekje te zoeken om te wachten of te werken.

Wachtend op de auto bij de garage is nu eenmaal niet een plek waar (de meeste!) klanten zitten te wachten op verbinding of veel interactie met andere klanten. Wel op een plek waar ze aan een lekkere bak koffie in alle rust de krant kunnen lezen of kunnen werken.

Meld je aan voor de GastvrijheidsCheck

 

 


Klant in Zicht

Er zit een beetje magie in de eerste begroeting. Deze korte en schijnbaar onschuldige groet beïnvloedt de beleving en de ervaring van de klant. Het is zoveel meer dan een simpel woord. Het is oogcontact, een glimlach, een blik en bovenal is het de erkenning van de klant. Je wordt gezien en je voelt je welkom en prettig in het bedrijf.

Het mooiste is dat het niets kost! Iedere medewerker kan het en iedere klant stelt het op prijs. Veel eenvoudiger kun je een klant niet voor je winnen. Of zie ik dit verkeerd? Vaker wel dan niet gebeurt het dat ik binnen loop en niet wordt begroet. Nu denk je wellicht dat er dan geen medewerkers aanwezig zijn bij de ingang of de medewerker aan de telefoon is achter de receptie. Niets is minder waar. Ze zijn er gewoon. Ze zien mij ook. En toch, toch krijg ik geen begroeting. Hierdoor staat het bedrijf direct op een achterstand, want ik voel me onprettig en niet welkom.

Zorg er dus voor dat iedere klant direct een vleugje magie krijgt uitgedeeld bij binnenkomst. Zoek oogcontact, glimlach en groet en ervaar de kracht van de begroeting!

Meld je aan voor de GastvrijheidsCheck

 

 


Vieze handen

Geen automonteur die zijn neus optrekt voor vieze handen. Er moet immers gewerkt worden en een auto repareren met schone handen is praktisch onmogelijk. Lekker met de handen in het vet, de olie en teer. Niks is de automonteurs te gek! Hoezo witte nagelriemen? Zwart is het nieuwe wit. Een echte automonteur is te herkennen aan zijn handen. Zijn zwarte handen welteverstaan.

Ik begrijp dit. Ik begrijp het echt. Heus wel. Natuurlijk moeten wij dit als klant begrijpen. We willen tenslotte dat onze auto gemaakt wordt. Het is helemaal niet erg om weken nadat de auto terug is uit de garage nog steeds zwarte handen te krijgen bij aanraking van het stuur. Of het aangeboden kopje koffie in de garage inclusief vingerafdrukken op te drinken. Geeft niks. Ook die veeg op mijn autostoel die hardnekkig op mijn witte broek is blijven zitten is prima. Wel vond ik het erg jammer dat ik onlangs een belangrijke presentatie heb gedaan met een snor… een zwarte snor. Blijkbaar had ik na aanraking van mijn stuur een zwarte veeg boven mijn mond getrokken. Tja, alles voor een goed rijdende auto…

Of toch niet? Verbaasd kijk ik de automonteur aan die netjes zijn handen wast voor het klaarmaken van mijn koffie. Nog verbaasder kijk ik wanneer de monteur mijn autostoel voorziet van plastic voordat hij plaatsneemt. Ik kon niet vreemder kijken toen de monteur mijn stuur af deed met een doekje alvorens de sleutels aan mij terug te geven. Wauw! Zo kan het dus ook. Ik kijk naar de handen van de automonteur en die zijn zwart, heel zwart… Mijn auto? Die is schoon!

Meld je aan voor de GastvrijheidsCheck

Dit is de grote kopregel
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum sagittis lacinia ultricies. Ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
Dit is de grote kopregel
  • Dit is een bullet list item 1
  • En dit is item nummer 2
  • Item nummer 3 zit tussen 2 en 4
  • Nummer 4 komt dus hier
  • Item nummer 5 is aan de lange kant
  • Nummer 6 is de uitsmijter