Top-3 vragen over het Generatiepact
29-06-2019

Top-3 vragen over het Generatiepact

Het Generatiepact is nu bijna een maand geopend. Het Generatiepact is een regeling waarmee oudere medewerkers minder uren werken, maar wel hun volledige pensioenopbouw houden. Zo kunnen zij op een gezonde manier tot aan hun pensioen blijven werken. Wat is de top-3 van vragen die binnenkwamen bij de OOMT-servicedesk?

1. Hoe zit het met het behoud van inzetbaarheidsuren die een medewerker al heeft opgebouwd voorafgaand aan deelname Generatiepact?

Als een medewerker gaat deelnemen aan het Generatiepact dan geldt er een andere opbouw voor inzetbaarheidsuren. Dit is te vinden in artikel 72 lid 3 van de cao. Omdat het aantal inzetbaarheidsuren jaarlijks op twee peildata wordt toegekend, kan het zo zijn dat de medewerker nog inzetbaarheidsuren heeft opgebouwd voordat de deelname is gestart. In dit geval vervallen deze inzetbaarheidsuren niet. Wel moet de medewerker binnen anderhalf jaar na opbouw de inzetbaarheidsuren een bestemming geven als de werkgever daartoe verzoekt.

2. Hoe moet het Generatiepact worden toepast op medewerkers die al een parttime dienstverband hebben? 

Ook medewerkers met een parttime dienstverband kunnen deelnemen aan het Generatiepact. De arbeidsduur, het salaris en de pensioenopbouw worden met dezelfde percentages berekend als bij deelname aan het Generatiepact vanuit een fulltime dienstverband. Wel moet er rekening worden gehouden dat er minimaal 22,8 uur per week moet worden gewerkt (60% van voltijd)

voorbeeld:

Een medewerker die nu vier dagen per week werkt, kan bij deelname aan het Generatiepact 80% van deze vier dagen werken. De pensioenopbouw is in dit geval gelijk aan de pensioenopbouw zoals die al gold bij vier dagen werken.

3. Wanneer kan een werkgever een subsidieaanvraag Generatiepact doen? 

Het aanvragen van een subsidie is mogelijk indien een medewerker gebruik maakt van het Generatiepact en er door de werkgever ook, binnen zes maanden na de start van de deelname aan het Generatiepact, een nieuwe medewerker in dienst wordt genomen op basis van een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd.In een dit geval kan een werkgever bij de Bedrijfsraad een subsidieaanvraag doen van € 1.500,- per deelnemende medewerker. Hier vindt u het aanvraagformulier. Het aanvragen van de subsidie geeft geen recht op subsidie. De Bedrijfsraad heeft de mogelijkheid de subsidie te verstrekken zolang het budget voor deze regeling toereikend is.

Meer nieuws

Volgende

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.
Bedankt, uw aanvraag wordt verwerkt