Veelvoorkomende vragen - OOMT

Veelvoorkomende vragen

Wij krijgen vaak vragen van starters die het soms best lastig hebben. Wij hebben veel ervaring met dit onderwerp en kunnen al direct antwoorden of tips geven. Soms is de oplossing dichterbij dan je denkt.

Dat kan ook moeilijk zijn. Het helpt als je naar je leermeester toe gaat en vraagt of hij of zij even een halfuurtje met jou wil zitten. Dan weet de leermeester dat jouw vraag belangrijk is. Als je iets vraagt tijdens het lopen of werken, dan voelt het namelijk minder belangrijk voor de ander.

Dat is logisch: ouderen en jongeren denken vaak anders. Zij begrijpen jou waarschijnlijk ook niet altijd. En dat is helemaal niet erg. Probeer elkaar zoveel mogelijk te begrijpen. Ze bedoelen het goed, ook al zijn ze ouder dan jij. Zorgt dit toch voor vervelende situaties? Misschien kan een OOMT-coach jou helpen.

Sommige scholen zijn minder betrokken bij hun leerlingen. Dat is jammer. Weet je wie jouw studiebegeleider is? Zij of hij kan jou misschien verder helpen. Vergeet niet: jij gaat zelf over jouw eigen toekomst. Dus zet die stap naar je begeleider. Hij/zij ziet niet aan je neus dat dingen niet lekker lopen.

Waar denk je dan aan? Wil je bijvoorbeeld meer certificaten halen? Weet je het niet? Vraag eens aan jouw opleidingscoördinator wat voor trainingen je kunt doen. Ook OOMT-coaches kunnen samen met jou kijken naar wat de volgende stap zou kunnen zijn.

Een leermeester kan door drukte of stress soms kortaf zijn. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vind je het lastig om met hem of haar te praten? Vraag dan eens een OOMT-coach om jou te helpen. Een coach heeft vaak tips of kan samen met jou en jouw leermeester een gesprek hebben als je er alleen niet uitkomt.

Vraag jouw leermeester of je meer mag doen. Maar wees daarbij wel realistisch. Moeilijkere dingen moet je natuurlijk ook leren. Het helpt als je duidelijk bent: ‘Ik heb al 50 keer een distributieriem vervangen, maar ik wil ook oefenen in diagnoses stellen’.

Goed nieuws: dat hoeft ook helemaal niet. Zoek collega’s op waar je wel goed mee klikt. Er is nog een oplossing: de Samen Beter Meter van OOMT. Dan vullen jij en je collega(‘s) een lijst met vragen in en krijgen jullie coaching. Bijna altijd wordt de samenwerking daarna beter.

Probeer je alleen druk te maken om dingen waar jij invloed op hebt. Blijf jezelf en laat je niet beïnvloeden door anderen die de sfeer verpesten. Vaak wordt een slechte sfeer veroorzaakt door een te hoge werkdruk. Door stress dus. Misschien kun je een collega helpen? Of bel of app met een OOMT-coach. Zij kunnen helpen om de sfeer te verbeteren.

Wat mis je? Denk daar eerst goed over na en ga dan met jouw leermeester praten. Geef duidelijk aan wat voor uitdagingen je zoekt. Weet je dat niet precies? Samen met een OOMT-coach kom je daar vast wel achter.

Klanten kunnen een belangrijk onderdeel van jouw werk zijn. Hoe wil jij worden behandeld als jij ergens klant bent? Die vraag kan soms helpen. Vind je het heel vervelend om met klanten te werken? Geef dat dan aan bij jouw leermeester. Misschien kun je wel meer in de werkplaats blijven.

Wat goed dat jij hebt gekozen voor iets dat je leuk vindt. Probeer terug te gaan naar dat gevoel: waarom wil je hier ook alweer werken? Misschien is de werkplaats inderdaad geen filmset, maar jij werkt wel mooi met techniek!

Dan zit je in de mobiliteitsbranche wel goed. Jouw werk wordt namelijk steeds belangrijker. Zeker omdat techniek groeit, maar niet het aantal mensen dat met hun handen én hun hoofd wil werken. Jij bent de toekomst. Maar het allerbelangrijkste: probeer elke dag te genieten van je werk. Dan houd je dit het langst vol!

Bedenk goed wat je precies wilt doen: alleen onderhoud en reparatie aan elektrische voertuigen? Of ook diagnose? Voor je een verdiepingscursus mag doen, is het belangrijk om eerst te leren hoe je e-voertuigen moet veiligstellen. Met een ev-VP NEN 9140 certificaat ben je hier klaar voor. Maar dan moet je wel eerst het EV-VOP certificaat hebben. Hiervoor moet je minimaal in opleiding zijn voor niveau 2 autotechnicus. Wil je meer weten? Vraag het een OOMT-coach.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.