Het bruist bij Female Impact
Na het succes van de afgelopen jaren organiseerden OOMT, Wij Techniek, OOC, OOI en OOM ook dit jaar weer de Female Impact dag. Dé bijeenkomst voor ondernemende vrouwen in de techniek die écht verschil willen maken.
Tijdens de Female Impact Dag 2024 stonden werkstress en werkplezier centraal, met workshops en sessies speciaal voor vrouwen in de techniek. Ruim 120 deelnemers ontdekten hoe ze van werkdruk naar meer voldoening kunnen gaan, en hoe zij hun positie als vrouw in een vaak door mannen gedomineerde sector ervaren. Wat inspireert hen om deel te nemen, en welke inzichten namen ze mee?
Van werkstress naar werkplezier
Perfectiestress, faalspieren, woop jezelf naar werkplezier. Met deze vrolijke termen werden serieuze onderwerpen behandeld tijdens de Female Impact dag 2024. Maar liefst 123 vrouwen gingen in plenaire sessies en workshops aan de slag met het thema van dit jaar ‘van werkstress naar werkplezier’. Waarom nemen zoveel vrouwen elk jaar deel aan deze dag en waarom zijn deze thema’s zo belangrijk voor ze? We vroegen het een aantal deelnemers.
“Ik werk graag met mannen”
Rianne Voskuil is eigenaar van een examenbureau in de infratechniek. Niet alleen de mensen die de certificeringen voor haar afnemen zijn man, ook zijn in vijf jaar tijd slechts 3 vrouwelijke kandidaten op haar bureau geweest. Toch is dat precies wat Rianne prettig vindt aan de sector. “Ik werk graag met mannen. Mij is door vrouwen wel eens verweten dat ik te kort door de bocht ben. Bij mannen werkt dat juist goed, je kunt mannen heel duidelijk vertellen wat goed gaat en wat niet. Een dag later drink je koffie en zijn ze eventuele vervelende dingen alweer vergeten. Vrouwen dragen dat nog lang mee, dat vind ik lastiger.
Een dag als deze vind ik heel leuk, zeker om te zien hoeveel verschillende vrouwen er in de techniek werken. De workshops zijn ook heel welkom, er zijn echt nog wel dingen die ik wil leren. Empathie bijvoorbeeld, dat is helpend in mijn contact met vrouwen die werken bij mijn opdrachtgevers.”
“Ik kan me niks leukers voorstellen”
De zussen Daniëlle en Paula Stokman runnen een Renaultdealer en caravan- en camperbedrijf. Beide zussen kozen in eerste instantie voor een studie en baan buiten de sector. Waarom dan toch de techniek? Danielle: “Dit bedrijf was van onze ouders. We woonden vroeger boven de zaak en onze eerste bijbaantjes waren in dit bedrijf. Toch hebben onze ouders ons nooit gepusht. Toen onze vader met pensioen ging voelde het heel natuurlijk om de zaak over te nemen. Als vrouw in de techniek val je wel op, soms vragen mensen naar de manager en staan dan raar te kijken als ik er aan kom. Maar als ze merken dat je weet waar je het over hebt, zijn ze om. Er komen ook steeds meer vrouwen bij ons werken, dat is mooi om te zien. Als mijn ouders dit bedrijf niet hadden gehad, had ik er nooit zelf voor gekozen. Maar ik kan me nu niks leukers voorstellen!”
Paula: “Ik ben heel bewust naar deze dag gekomen. Op de meeste bijeenkomsten waar we komen zijn alleen maar mannen. Dit is heel verfrissend. Het programma sprak me ook aan, veel praktische tips, daar houd ik van.” “En het is leuk dat je met iedereen een connectie hebt hier”, vult Danielle aan. Niet alleen omdat ze vrouw zijn, maar ook omdat ze de branche kennen. Iedereen herkent dingen die je vertelt. En tijdens de workshop heb ik veel aan de herkenning onderling. Dat je opgelucht bent dat er overal dingen spelen.”
“Uit elke workshop neem je handvatten mee”
Yara Kouwenhoven is vestigingsmanager van een autoschadeherstelbedrijf. Ze steekt enthousiast van wal: “Ik vind het heel tof, dat we in deze branche een dag voor vrouwen hebben. Op andere bijeenkomsten zit je als vrouw bij de haantjes in pak, met van die gladde schoenen. Daar ben je het buitenbeentje, hier doe je het samen.
Het is nog leuker dan ik had verwacht, ik had geen idee dat er zoveel branches samen zouden komen hier. Als vrouwen zijn we leergierige mensen, we nemen meer mee naar huis na zo’n dag. Het is niet zo competitief. Het delen van ervaringen met anderen vind ik heel waardevol, uit elke workshop neem je handvatten mee.”
“Ik zou graag beter leren luisteren naar collega’s”
Monique Schipper is officemanager bij Stiso isolatiewerken. Ze werkt als enige vrouw tussen dertig mannen. Op een bijeenkomst van OOI, eerder dit jaar, werd haar gevraagd mee te denken over de invulling van de Female Impact dag. Uiteraard is ze er zelf bij. “Het ligt me goed, de omgang met mannen. Het contact is heel direct en daardoor heel prettig. De mannen die ik ontmoet in de sector zijn supertrots op hun werk, dat vind ik mooi om te zien.
Ik heb echt een onwijs leuke dag gehad. De plenaire sessie over ons brein en wat voor ons geluk is, vond ik heel verhelderend. Het luisteren naar mijn collega’s om mijn werkgeluk te vergroten zou ik graag verder ontwikkelen. In de workshop die ik nog ga volgen, omgaan met conflicten, komt luisteren vást aan de orde!” Netwerken
Buiten de plenaire sessies en de workshops, staat ook het netwerken bij alle dames centraal. Er wordt heel veel onderling gedeeld, gepraat en gelachen. Er vinden mooie ontmoetingen plaats en visitekaartjes worden uitgewisseld. De sector bruist, mede dankzij de vrouwen!
De volgende Female Impact gepland staat op dinsdag 30 september 2025