Erkenning van je vakmanschap, met het ervaringscertificaat (EVC)

Niet alle vakmensen leren even eenvoudig in de schoolbanken. Bovendien hebben veel mensen hun vak in de praktijk geleerd, binnen het bedrijf. Zij hebben wel de kennis, maar dat kunnen ze niet aantonen met een diploma. Daar is een oplossing voor: het ervaringscertificaat. Met zo’n EVC leg je vast welke kennis je in huis hebt.

Het EVC is een bewijs van je kennis en ervaring

Het ervaringscertificaat (EVC) laat zien wat je in de praktijk hebt geleerd. Je haalt zo’n certificaat door vragenlijsten in te vullen en door een praktijktest te doen: een ‘Proeve van bekwaamheid’. Zo ontstaat een beeld van wat je taken zijn en wat je kunt. Dit geeft je een bewijs van waar je nu staat én waar je naartoe kunt groeien. Het is ook mogelijk om je EVC om te zetten in een ROC-diploma.

Meer weten? Ga naar ibki.nl. IBKI is gespecialiseerd in examinering en certificering voor de mobiliteitsbranche.

EVC voor vakmensen in de mobiliteit

Je kunt voor 8 functies in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche je EVC halen via OOMT:

 1. Autotechnicus
 2. Bedrijfsautotechnicus
 3. Fietstechnicus
 4. Bromfietstechnicus
 5. Motorfietstechnicus
 6. Receptie-/servicemedewerker
 7. Partsmedewerker/-manager
 8. Verkoopmedewerker/-manager

Het ervaringscertificaat via OOMT kost je niets

OOMT heeft deze EVC-trajecten voor de mobiliteitsbranche laten ontwikkelen om de sector als geheel te versterken. De kosten voor een EVC-traject vergoedt OOMT aan je werkgever. Je werkgever betaalt de btw. Voor jou is het gratis. Echt een kans om niet te laten liggen dus!

Je ervaringscertificaat halen: zo werkt het

 1. Meld je aan bij ibki.nl. Het EVC-traject duurt maximaal 4 maanden, vanaf het moment dat IBKI je volledige inschrijving heeft ontvangen.
 2. Het IBKI stuurt je een ‘portfolio’. Dit vul je in. Hiermee laat je zien welke kennis je in huis hebt. Een onafhankelijk assessor (beoordelaar) beoordeelt daarna je portfolio.
 3. Als je portfolio is goedgekeurd, ben je klaar voor het praktijkgedeelte: de ‘Proeve van bekwaamheid’. Dit kan op je eigen werkplek of bij IBKI in Nieuwegein. In beide gevallen voer je een aantal taken uit die passen bij het beroep waarvoor je het EVC wilt behalen. Een assessor observeert je daarbij en stelt je ook een paar inzichtvragen over je vak.
 4. De assessor maakt een rapport met daarin de observaties en conclusies uit je praktijktest.
 5. Het rapport van de assessor en de ingevulde vragenlijsten van je portfolio leiden tot een concept ervaringscertificaat.
 6. Je ontvangt het concept ervaringscertificaat. Hier kun je op reageren als je dat wilt. De objectieve observaties en conclusies kunnen natuurlijk niet worden aangepast. Maar je kunt bepaalde bewoordingen wel laten aanpassen.
 7. Als je je in het concept herkent, wordt het ervaringscertificaat definitief Je krijgt hiervan twee exemplaren. Eén exemplaar kun je aan je werkgever geven.
 8. Je kunt met je EVC ook een ROC-diploma behalen. Overleg hiervoor met de assessor.

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

 • Telnr. 0800 0155
 • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
 • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.