Veilige werkplek: ongewenst gedrag
Ongewenst gedrag, zoals pesten of intimidatie, kan flinke gevolgen hebben voor je gezondheid. Ook kun je in de motorvoertuigen- en tweewielerbranche te maken krijgen met agressie of emotionele chantage, bijvoorbeeld van klanten. Daarom is het belangrijk dat je leert herkennen welk gedrag niet oké is, en wat je kunt doen als je ermee te maken hebt. Wist je trouwens dat er in onze branche ook een onafhankelijke vertrouwenspersoon is?
Herken de signalen
Frustratie-agressie
Als je met klanten werkt, kun je aan de balie bijvoorbeeld te maken krijgen met frustratie-agressie. Iemand raakt gefrustreerd en wordt agressief doordat er onverwacht iets vervelends gebeurt. De persoon heeft niet de bedoeling om agressief te zijn, maar laat zich leiden door boosheid op dat moment.
Tipkaart: Frustratie-agressie
Zo ga je om met situaties waarbij iemand uit frustratie agressief reageert.
Intimidatie
Bij intimidatie gebruikt iemand agressie en ander respectloos gedrag om een doel te bereiken. Bewust en expres voert deze persoon de druk op jou op.
Tipkaart: Intimidatie
Kijk wat je kunt doen als je te maken krijg met agressie en intimidatie, bijvoorbeeld van klanten.
Emotionele chantage
Iemand die je emotioneel chanteert, speelt in op je schuldgevoel en probeert daarmee iets voor elkaar te krijgen. Je wordt voor het blok gezet met bijvoorbeeld een zielig verhaal. Dit lijkt misschien niet ernstig, maar je komt behoorlijk onder druk te staan. Kijk wat je eraan kunt doen, in de video en op de tipkaart.
Tipkaart: Emotionele chantage
Ook emotionele chantage is niet oké. Zo herken je dit gedrag en dit kun je eraan doen.
Pesten
Een grapje is leuk, maar als iemand structureel voor gek wordt gezet, is het niet oké! Wat doe je als je zelf wordt gepest of als je ziet dat een collega constant de klos is? Het begint met duidelijk zijn. Bekijk praktijkvoorbeelden in de video.
Tipkaart: Pesten
Kijk wat je het beste kunt doen als jij gepest wordt, of als je het bij een collega ziet gebeuren.