Vergroot je kansen met een STAP-budget - OOMT

Vergroot je kansen met een STAP-budget

Vanaf 28 februari 2023 kun je weer een STAP-budget aanvragen van maximaal € 1.000,- per jaar voor een opleiding. Je kunt deze overheidssubsidie gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken. De subsidie heet STAP (Stimulans ArbeidsmarktPositie) en is voor iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. En dus ook voor jou als werkende in de mobiliteitsbranche!

Het STAP-budget

  • Vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten. Je krijgt een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal € 1.000,- incl. btw per persoon per jaar.
  • Kan jaarlijks gedurende zes tijdvakken worden aangevraagd. Toekenning vindt plaats op basis van binnenkomst van de aanvraag.
  • Is aan te vragen voor één scholings- of ontwikkelingsactiviteit per jaar, ook wanneer deze minder dan € 1.000,- kost. Is de opleiding duurder dan € 1.000,-? Dan moet je het resterende bedrag zelf betalen of aanvullen met andere financiering van bijvoorbeeld OOMT, re-integratie budgetten of je werkgever. 

Wie kan het STAP-budget aanvragen?

Het STAP-budget is bedoeld voor iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Je komt hiervoor in aanmerking, als je voldoet aan alle volgende criteria:

  • Je bent werkende of werkzoekende.
  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd
  • Je ontvangt geen publieke onderwijs financiering
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget ontvangen
  • Je bent burger van de EU
  • Je bent verzekerd voor de volksverzekeringen

Hoe vraag je een STAP-budget aan?

Momenten voor het aanvragen van het STAP-budget

Elke 2 maanden start een aanvraagperiode. Is het geld van een periode op als je een aanvraag wilt doen? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode. Op dinsdag 28 februari kun je weer een STAP-budget aanvragen bij UWV.

Opleidingen speciaal voor de mobiliteitsbranche

Met het STAP-budget kun je naast algemene training op het gebied van bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling of effectief communiceren ook een vakopleiding volgen binnen de mobiliteitsbranche. Welke opleidingen hiervoor beschikbaar zijn, vind je in het scholingsregister van het UWV

STAP voor opleiders in de mobiliteitsbranche

Veel opleiders met een relevant scholingsaanbod specifiek voor de mobiliteitsbranche hebben geen branche-erkenning waarmee ze in het scholingsregister kunnen worden opgenomen. OOMT is door DUO geautoriseerd om deze branche-erkenning af te geven, mits wordt voldaan aan een aantal door VNO-NCW opgestelde criteria. Echter, door een vertraging bij SZW/DUO, kan deze branche-erkenning nog niet worden afgegeven. Zodra er meer duidelijkheid is, informeren wij de opleiders in de mobiliteitsbranche hierover.

Sommige opleiders die branche-specifieke opleidingen verzorgen, hebben al wel een erkenning verkregen via de brancheorganisatie voor opleiders (NRTO). De bij ons bekende erkende opleiders vermelden wij op deze website. Ben jij een opleider die specifiek voor de mobiliteitsbranche opleidt en heb je inmiddels een dergelijke erkenning verkregen? Meld je bij OOMT via servicedesk@oomt.nl. Wij plaatsen je aanbod dan ook op onze website.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.