Wanneer geldt de cao MvT voor importeurs? - OOMT

Wanneer geldt de cao MvT voor importeurs?

In de laatste cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (2022-2023) is opgenomen dat importeurs onder de werkingssfeer van de cao vallen. Het is een bewuste keuze geweest van cao partijen om importeren ook onder de cao MvT te brengen. Dit is gedaan omdat er steeds meer sprake is van branchevervaging, met name door verkoopactiviteiten van importeurs aan het publiek. Door de werkingssfeer aan te passen hebben cao partijen beoogd om een gelijk speelveld op arbeidsvoorwaarden te blijven borgen en oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Door de formulering van de gewijzigde werkingssfeer zijn alle importeurs onder de cao komen te vallen. Inmiddels is er bij de Bedrijfsraad een generiek dispensatieverzoek ontvangen voor importeurs die geen andere bedrijfstakeigen werkzaamheden uitvoeren (zgn. zuivere importeurs). Cao partijen zijn tegemoet gekomen aan het dispensatieverzoek en daarmee vallen zuivere importeurs niet meer onder de cao.

Als structurele oplossing bereiden cao partijen een wijziging voor op de werkingssfeer tekst van de cao. Een formele wijziging van de algemeen verbindend verklaarde cao via het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid neemt enkele maanden in beslag. Tot het moment dat de algemeen verbindend verklaarde cao is gewijzigd geldt de verleende dispensatie voor zuivere importeurs.

Cao loonsverhoging per 1 januari 2023

Voor bedrijven waar naast importactiviteiten ook andere bedrijfstakeigen werkzaamheden worden verricht geldt de cao MvT wel. Dit betekent onder meer dat de werknemers bij deze bedrijven recht hebben op de cao loonsverhoging per 1 januari 2023 van € 100,- bruto per maand bij een fulltime salaris. Meer informatie over de cao staat op www.mvtcao.nl/cao .

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.