Je werkt met hoogspanning, dus je moet wel weten wat je doet

Elektrische voertuigen

Waar ben je naar op zoek?

Veilig werken aan hybride of elektrische voertuigen

Niet iedereen mag zomaar aan hybride en e-voertuigen sleutelen. Daar moet je speciaal voor opgeleid zijn. Hoe zit dat bij jou in het bedrijf? Weet jij welke technici wat kunnen en mogen doen? En hoe ze die e-voertuigen weer veilig de weg opkrijgen?

Sinds 10 april 2024 is er het persoonlijk e-certificaat. Met een e-certificaat bewijs je dat je veilig kunt werken aan elektrische voertuigen. Het is dus niet zomaar een papiertje. Het zegt: ik ken de NEN 9140:2019-norm en ik weet hoe ik volgens de NEN moet werken. Dus ik weet hoe ik moet omgaan met elektrische gevaren. En dat is natuurlijk belangrijk als technicus of leidinggevende. Hier kun je er meer over lezen. 


Direct aan de slag met elektrische voertuigen

Op dit moment is er nog geen actuele check, maar wil je wel weten hoe je veiliger kunt werken aan elektrische voertuigen? Bekijk dan hier de  2Arbocatalogus EV personenauto en bedrijfsauto.pdf.

Hulpmiddelen en trainingen

Er zijn veel hulpmiddelen om je te ondersteunen bij veilig en gezond werken. Denk bijvoorbeeld aan handige trolleys, liften of verrijdbare karren. Maar het kan ook gaan om praktische trainingen of leerzame workshops. Hier vind je ze allemaal op een rijtje.

Wet- en regelgeving

Volgens de Arbowet moet je de risico's van het werken aan elektrische voertuigen waar mogelijk voorkomen en beperken. Als je de maatregelen uit de arbocatalogus uitvoert en de oplossingen goed toepast, weet je zeker dat je aan de wettelijke voorschriften voldoet. Andere oplossingen zijn ook mogelijk als die tot hetzelfde resultaat leiden. Hieronder vind je alle relevante afspraken in de branche, evenals wet- en regelgeving.

Branchenorm: "Veilig werken aan e-voertuigen (EV) in garagewerkplaatsen"

NEN norm Veilig werken aan e-voertuigen NEN 9140:2019

De procedures/voorschriften van fabrikanten/leveranciers betreffende het veilig werken aan e-voertuigen

Arbeidsomstandighedenbesluit artikel 3.4 en 3.5

Arboinformatieblad AI-54 Elektrische Veiligheid.

Verwante normen:

Bedrijfsvoering van elektrische installaties - Laagspanning (NEN 3140+A3:2019);

Bedrijfsvoering van elektrische installaties – Algemene eisen (NEN-EN 50110-1).