Veiligheid is belangrijk als je werkt met krachtige apparatuur, brandstoffen en elektriciteit.

Arbo thema’s

Waar ben je naar op zoek?

Arbo thema’s

Werken in de mobiliteitsbranche kan risico’s met zich meebrengen. Je wilt daarom dat er in jouw bedrijf veilig en gezond wordt gewerkt. In onze branche heb je snel te maken met machineveiligheid, lichamelijke belasting en werken met gevaarlijke stoffen. Weet jij bijvoorbeeld hoe je de schadelijke dieselmotoremissie in de werkplaats zo laag mogelijk houdt? En hoe je minder herrie maakt in de werkplaats en hoe je verstandig met je lijf omgaat als je moet tillen of zwaar werk moet doen? Bekijk de arborisico’s en zie wat je kunt doen om veilig en gezond te werken. Gebruik daarbij de checks, die we op dit moment voor steeds meer thema's beschikbaar hebben.

Belangrijke risico’s in de branche

Lichamelijke belasting is in feite gezond. Je lichaam wordt er sterker van. Maar over- en onderbelasting moet je voorkomen. Weet jij eigenlijk hoe je je lichaam belast als je aan het werk bent? En waar je op moet letten om gezond en pijnvrij te blijven? Voor dit thema is een check beschikbaar. 

Lees verder
DME

Dieselmotoremissie (DME of dieselrook) is een sluipend gevaar. De kleine roetdeeltjes zijn kankerverwekkend en je hebt niet meteen in de gaten dat ze heel schadelijk zijn. Daarom is het zo belangrijk om DME bij de bron aan te pakken. Voor dit thema is een check beschikbaar

Lees verder

Een beschadigd gehoor krijg je nooit meer terug. Te veel lawaai kan doofheid veroorzaken. Of tinnitus: een permanente piep in je oren.  Lawaaidoofheid ontstaat langzaam, je merkt er in het begin niet zo veel van. Voorkom blootstelling aan schadelijk geluid. 

Lees verder

Onveilig werken met machines en gereedschappen is een van de belangrijkste oorzaken van ongevallen. Hefbruggen worden bijvoorbeeld niet (aantoonbaar) gekeurd of beschermkappen van machines worden weggehaald. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Hoe zit dat in jouw bedrijf? Voor dit thema is een check beschikbaar.

Lees verder

Niet iedereen mag zomaar aan hybride en e-voertuigen sleutelen. Daar moet je speciaal voor opgeleid zijn. Hoe zit dat bij jou in het bedrijf? Weet jij welke technici wat kunnen en mogen doen? En hoe ze die e-voertuigen weer veilig de weg opkrijgen?

Lees verder

Een beetje werkdruk is helemaal niet erg. Maar als er consequent teveel stress is, verliezen mensen hun werkplezier en neemt uitval toe. Hoe staat het met de werkdruk in jouw bedrijf? 

Lees verder

In onze branche werken we regelmatig met gevaarlijke stoffen, denk bijvoorbeeld aan ontvetters, remreinigers of lijmen en kitten. Deze zijn schadelijk voor je gezondheid. Het is dus belangrijk om blootstelling aan deze stoffen zoveel mogelijk te voorkomen. Voor dit thema is een dossier gevaarlijke stoffen beschikbaar met een praktisch stappenplan en een register.

Lees verder

Hulpmiddelen en trainingen

Er zijn veel hulpmiddelen om je te ondersteunen bij veilig en gezond werken. Denk bijvoorbeeld aan handige trolleys, liften of verrijdbare karren. Maar het kan ook gaan om praktische trainingen of leerzame workshops. Hier vind je ze allemaal op een rijtje.