Andere branche, dezelfde talenten: de overstap van Marion naar automotive
Auto’s? Daar had Marion Küller (33) eigenlijk niet zo veel mee. Jarenlang werkte ze in de kinderopvang, tot ze min of meer per toeval de overstap maakte naar automotive. Een gouden greep. En wat blijkt? De twee branches hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.
“Creativiteit en veelzijdigheid, dat hoort bij mij”, vertelt Marion. “Niet voor niets studeerde ik af in interieurstyling en behaalde een propedeuse communicatiemanagement.” Maar een passende en leuke baan? Dat bleek door de recessie in 2010 lastig te zijn. Haar bijbaantje in die tijd – bij de kidsclub én receptie werken van een sportcentrum – geeft richting. “Ik realiseerde me: werken met kinderen, daar zit ook veel creativiteit in. Het is een dynamische omgeving, vol uitdagingen. Zou dat niet iets voor mij zijn?”
Dynamische omgeving
En zo liet Marion zich omscholen tot pedagogisch medewerker. De overstap beviel haar goed. “Je hebt te maken met ouders, kinderen en opvoeding, dat is nooit saai.” Maar na een paar jaar verlangde Marion toch naar iets nieuws. De wens om zelf moeder te worden, speelde ook mee. “Werken met kinderen en thuis ook nog een kind, dat leek me iets te veel van het goede. Het was tijd voor iets anders.”
Van kinderen naar auto’s
Per toeval viel haar oog op een vacature bij een klantencontactcentrum van Opel-dealer Henri & Herman. “Ik had geen ervaring in de automotive, maar het klantencontact trok me.” Het besluit om te solliciteren werd genomen. Met succes: Marion werd aangenomen. “Ik ontdekte dat ik mijn creativiteit op een andere manier kon gebruiken. En wel door goed luisteren, het omgaan met verschillende mensen en het toepassen van allerlei gesprekstechnieken.”
Automotive steeds interessanter
Binnen Henri & Herman wist Marion door te groeien van het klantencontactcentrum naar de werkplaatsreceptie. Hier deed ze veel technische kennis op. “Ik leerde hoe een auto precies werkt, welke reparaties er nodig zijn. Erg interessant!” Het zorgde er uiteindelijk voor dat ze Aftersales Manager Fleetsales werd. Een functie waarbij ze accountmanagers assisteert bij sales deals. “Ook adviseerde ik over inrichting, bestickering en aflevering van bedrijfsbussen. En beheerde onderhoudscontracten voor zakelijke klanten.”
Vrijheid en kansen
Na vijf jaar bij Henri & Herman kwam in 2020 een onverwachte kans voorbij. Of Marion interesse heeft om te werken bij Polestar, een opkomend merk in de elektrische automarkt? Eerst twijfelde ze of deze overstap verstandig was. Een gesprek op kantoor haalde haar over de streep. “Het grootste verschil met Opel is dat Polestar een importeur is. Dat geeft veel vrijheid en kansen.”
Andere branche, zelfde talenten
Als Handover Manager is Marion verantwoordelijk voor het handover center van Polestar en heeft ze 35 dealers onder haar. Dat ze in deze functie het afleverproces van auto’s opnieuw heeft mogen opzetten, was een schot in de roos. “Die vrijheid en ruimte voor eigen ideeën is geweldig.” Marion kan zo haar creativiteit opnieuw inzetten, maar nu op een andere manier. “Bij Polestar ben ik creatief met processen en klantrelaties. Anders dan in de kinderopvang, maar nog steeds vernieuwend en gericht op mensen.”
Trouw aan waarden
Ook het werken met verschillende modellen auto’s en klanten vindt ze boeiend. “Zeker gezien onze groei. Toen ik begon, waren er tien medewerkers. Nu zijn we met vijftig, maar de cultuur en onze kracht is hetzelfde gebleven. Ook al groeien we hard, Polestar blijft trouw aan zijn merkwaarden. Dat vind ik knap en maakt me trots!”
“Mijn motto is: wat je niet kan, kun je leren”
Wat je niet kan, kun je leren
Marion moedigt anderen aan om nieuwe uitdagingen aan te gaan. “Mijn motto is: wat je niet kan, kun je leren. Als je ergens jouw talenten in kwijt kunt, probeer het dan gewoon,” Zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen zijn daarbij belangrijk, zeker in een sector die soms gezien wordt als een ‘harde mannenwereld’. “Ik heb mijn plek soms wel moeten ‘bevechten’. Maar door mijn eigen waarden te volgen sta ik ook als vrouw mijn mannetje!”