‘Ook de stagiair mag meebeslissen over nieuwe collega’s’ - OOMT

‘Ook de stagiair mag meebeslissen over nieuwe collega’s’

Marc Riesewijk van fietswinkel Profile Riesewijk over zijn sollicitatiecommissie.

Hoe kwam je op het idee voor een sollicitatiecommissie?
Marc: “De inspiratie kreeg ik tijdens een congres. Een van de sprekers vertelde dat hij sollicitatiegesprekken samen met medewerkers voert. Zijn gedachte is dat een nieuwe collega in het team moet passen. Dat vind ik ook. Met een sollicitatiecommissie kan je gemakkelijker bepalen of iemand goed bij jouw manier van werken past.”

Waar let je op als je een nieuwe medewerker aanneemt?
Marc: “Vakkennis kan je aanleren maar iemands persoonlijkheid kan je niet veranderen. We zijn een relatief klein bedrijf met een hecht team. We ondersteunen elkaar, we leren van elkaar en we doen alles in goed overleg met elkaar. Het is belangrijk dat een nieuwe collega bij onze manier van werken past.”

Wie zitten er in de sollicitatiecommissie?
Marc: “Alle afdelingen zijn vertegenwoordigd. Ik zit er zelf in, samen met bedrijfsleider Rob en werkplaatsmanager Peter-Jan. Het was de bedoeling dat een van onze stagiaires er ook in zou zitten, maar die kon er op het laatste moment niet bij zijn.”

‘Iedereen was in het begin best zenuwachtig’

Hoe ging het eerste sollicitatiegesprek?
Rob: “Voor de sollicitanten was het even wennen, en voor ons ook! We hadden vooraf aan de kandidaten uitgelegd dat we met een sollicitatiecommissie werken. Toch was iedereen in het begin zenuwachtig.”

Was het lastig om een keuze te maken?
Rob: “Omdat je het gesprek samendoet, kan je achteraf met elkaar bespreken wat je aan de kandidaten is opgevallen. Iedereen kijkt met een andere blik naar de kandidaten en stelt andere vragen. Na de tweede ronde hadden we allemaal een duidelijke voorkeur.”

Wat vond je het leukste aan het proces?
Peter-Jan: “Ik was gewend om aan de andere kant van de tafel te zitten. Normaal ontmoet je een nieuwe collega nadat iemand is aangenomen. Nu heb je er zelf invloed op. De ene kandidaat had bijvoorbeeld meer productkennis, de ander praatte gemakkelijker. Uiteindelijk hebben we voor de tweede kandidaat gekozen. Toen ze terugkwam voor het arbeidsvoorwaardengesprek, vertelde ze dat de tweede ronde voelde alsof ze gezellig met vrienden zat te kletsen.”

Is de sollicitatiecommissie een blijvertje?
Marc: “Ik vond het best spannend om voor het eerst samen met collega’s een sollicitatiegesprek te voeren. Vroeger deed ik dat alleen. Het is goed bevallen. Collega’s stellen andere vragen dan ik en je kan achteraf met elkaar sparren. We zijn allemaal tevreden met het resultaat. De volgende keer doen we het op dezelfde manier.”

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.