Van fysiotherapeut naar bike fitting: de overstap van Jan-Willem
Met je handen werken of toch met je hoofd? Jan Willem Welberg (34) combineert beide. Zijn achtergrond als fysiotherapeut komt perfect van pas in zijn werk als bike fitting-specialist.
Van jongs af aan was Jan Willem al technisch ingesteld. “Ik begon al vroeg met wielrennen en vond het geweldig om zelf aan mijn fiets te sleutelen,” vertelt hij. Op zijn zestiende nam hij zelfs een bijbaantje als monteur bij een groot fietsmerk. “Zomers verdiende ik op die manier wat bij én leerde zo de fijne kneepjes van het vak.”
Interesse in beweging
Toch koos Jan-Willem na de middelbare school niet meteen voor de fietsenbranche. “Ik deed VWO en werd eigenlijk klaargestoomd voor de universiteit. Bewegingswetenschappen leek een logische keuze omdat ik geïnteresseerd was in het menselijk lichaam. Mijn vader is arts en mijn moeder verpleegkundige. De zorg was bekend terrein.”
“Ik ben iemand die liever praktisch bezig is”
Liever praktisch dan theoretisch
Eenmaal op de universiteit ontdekte Jan Willem dat het theoretische karakter van de studie niet bij hem paste. “Ik ben iemand die liever praktisch bezig is. Bovendien word je met zo’n studie voorbereid op een toekomst in de wetenschap. Dat zag ik niet zitten.” Na een jaar stopte hij dan ook en stapte over naar fysiotherapie. “Een logische keuze. Het was een praktische opleiding en ik kon er mijn kennis van het lichaam in kwijt.”
Twee banen tegelijk
Tijdens zijn studie bleef Jan Willem werken als fietstechnicus. Ook na zijn afstuderen combineerde hij deze baan met zijn werk als fysiotherapeut. Een tijdje leek dat ideaal. “Ik had het beste van twee werelden. Maar na verloop van tijd begon het te wringen. Ik ontdekte dat ik met bepaalde zaken steeds meer moeite kreeg. Veel patiënten verwachten dat jij hun probleem oplost, maar als ze mijn adviezen negeren en blijven klagen, frustreert dat enorm.”
Corona als omslagpunt
De coronatijd bleek een keerpunt. “In die periode was het ontzettend druk in de zaak. Een collega merkte dat ik steeds minder plezier had in mijn werk als fysiotherapeut. Hij zei: ‘Waarom ga je hier niet fulltime werken?’ Dat zette me aan het denken. Bike fitting had me altijd al geïnteresseerd, en ik zag kansen om mijn kennis als fysiotherapeut te combineren met mijn liefde voor fietsen.”
Mensen helpen met hun passie
Het werk als bike fitter voelde meteen goed. “Bij fysiotherapie komen mensen bij je langs met pijn of klachten. Maar bij bike fitting komt men vanwege hun hobby en passie. Dat maakt het werk heel anders. Mensen willen het beste uit hun fiets halen. Als iemand na een fitting zegt: ‘Ik heb nog nooit zo lekker gefietst,’ of ‘Ik kan eindelijk zonder rugpijn fietsen,’ dan geeft dat veel voldoening.”
Blijven leren en groeien
Dankzij zijn kennis van het menselijk lichaam kan Jan-Willem klanten goed adviseren. “Ik weet hoe je comfortabel en klachtenvrij kunt fietsen.” Daarnaast blijft hij zichzelf ontwikkelen op technisch gebied. “Ik verdiep me nu in suspension-systemen voor mountainbikes en in wielbouw. Ook werk ik aan op maat gemaakte oplossingen. Zo houd ik mijn werk uitdagend én bouw ik unieke expertise op. Dat is goed voor mij én voor de zaak.”
“Volg je hart, maar gebruik ook je hoofd”
Volg je hart én je hoofd
Zijn advies aan anderen die een carrièreswitch overwegen? “Volg je hart, maar gebruik ook je hoofd. Als ik direct na de middelbare school fietstechnicus was geworden, had ik nooit zoveel achtergrondkennis gehad als nu. En dan had ik me nooit zo verdiept in bike fitting, zeker niet op dit niveau. Een omweg nemen om je passie te vinden, is soms dus helemaal niet erg!”