Werkstress: maak het bespreekbaar in je team

Psychische klachten zoals stress zijn steeds vaker de oorzaak van ziekteverzuim. In 2013 had 26% van de ziektemeldingen hiermee te maken. In 2017 was dit aandeel gestegen naar 33%. Reden genoeg dus om regelmatig het motivatiepeil te checken, zodat je op tijd oplossingen kunt aandragen.

Leer de stemming peilen

Wie last heeft van stress, gaat zich anders gedragen. De een wordt bijvoorbeeld stiller, een ander juist sneller boos. Verder raakt de nachtrust vaak verstoord, en dat is extra riskant bij mensen die met krachtige machines werken.

Maak het bespreekbaar

Ook in een team van stoere monteurs of fietsenmakers is het goed om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Bekijk bijvoorbeeld tijdens een werkoverleg deze video. Bespreek wie wat herkent en spreek af om op tijd aan de rem te trekken als de druk te hoog wordt.

Tips: begin erover en zet verandering in gang

Als je merkt dat een van je teamleden ergens mee zit, is het altijd belangrijk om je medewerker uit te nodigen om het erover te hebben. Begin bijvoorbeeld simpel, met een paar vriendelijke vragen bij een kop koffie. Zorg ervoor dat je medewerker weet wat de mogelijkheden zijn, ook buiten jou om. De bedrijfsarts is een goede optie, en misschien is coaching wel een oplossing.

OOMT-coach: sleutelen aan de werksituatie

Werk doen dat je niet ligt kan op den duur veel stress geven, of juist lusteloosheid veroorzaken. De oudere teamleden kunnen bovendien onzeker worden van de snelle ontwikkelingen op digitaal en elektrisch gebied. Daarbij kan OOMT-coaching heel effectief zijn. Coaching kost niets voor tweewieler- auto- en truckbedrijven die zijn aangesloten bij OOMT.

Spreekuur bedrijfsarts

Het open spreekuur van de bedrijfsarts is een ideaal moment om stressklachten te bespreken. Dit spreekuur is juist bedoeld voor mensen die (nog) niet met ziekteverlof zijn, maar wel ergens last van hebben. Dit zijn vertrouwelijke gesprekken, dus als leidinggevende krijg je er geen terugkoppeling van.

Wil je ook testen hoe de spanning is bij jullie in het team?

Doe de stress-test!

 

image description

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Bel ons!
image description

Directe informatie

Kom je er niet helemaal uit? Bel ons of probeer eens de zoekfunctie uit!

Contactinformatie

  • Telnr. 0800 0155
  • Email: servicedesk@oomt.nl

Zoekfunctie gebruiken

Zoekfunctie gebruiken

Mis niets

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche met de OOMT nieuwsbrief!
  • Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.