Onderzoek: Verminderen uitstroom jonge medewerkers - OOMT

Verminderen uitstroom jonge medewerkers

Veel jongeren kiezen voor een opleiding en carrière in de mobiliteitsbranche. Tegelijkertijd ziet de sector dat er relatief veel jonge mensen uitstromen. OOMT heeft Youngworks gevraagd om te onderzoeken wat de belangrijkste oorzaken en motivaties voor deze hoge uitstroom zijn. In dit verkennende, kwalitatieve onderzoek spraken we zowel met jongeren (BBL’ers en jonge medewerkers) als met leidinggevenden en begeleiders bij bedrijven.

Overkoepelend zien we een aantal grotere uitdagingen voor de mobiliteitsbranche die de kans op onnodige uitstroom van jonge mensen verhogen. We benoemen deze hier kort: voor meer informatie kun je het rapport downloaden.

  • Beperkte beeldvorming en gebrek aan ervaring voorafgaand aan de keuze vergroten het risico op een mismatch tussen jongere en bedrijf/branche.
  • Het leerproces van jongeren kan ondergesneeuwd raken door korte termijn rendementsdenken
  • Jongeren ervaren een gebrek aan aandacht voor hun persoonlijke groei en benoemen onzekerheid over ontwikkelingen in de sector.
  • De harde en sterke werkcultuur zorgt enerzijds voor verbinding, maar sluit ook mensen buiten
  • De huidige generatie jongeren vraagt om een andere benadering vanuit de branche.

Workshop Generatiehelden

Wil je inzicht krijgen in de verschillen tussen generaties op de werkvloer? Tijdens de 2,5 uur durende workshop ‘Generatiehelden’ ga je met een groep collega’s en éen of meerdere acteurs aan de slag met het thema ‘Generaties op de werkvloer’. Vervolgens ga je stappen zetten om de onderlinge samenwerking te verbeteren.

Samen Beter Meter

Om de onderlinge samenwerking tussen twee collega’s vanuit verschillende leeftijdscategorieën te verbeteren, heeft OOMT in samenwerking met L&D Support de Samen Beter Meter ontwikkeld. Deze kan onder andere ingezet worden om elkaar beter te leren begrijpen, mogelijke onderlinge irritaties te voorkomen of om leerling-leermeester trajecten een positieve impuls te geven

Snel schakelen in veranderende tijden, met OOMT-coaching

Je ziet in elk onderzoek naar onze sector terugkomen dat er veel gaat veranderen. Het is dan ook zaak om hier op tijd op in te spelen. Wist je dat je via OOMT gebruik kunt maken van OOMT-coaching? Je spreekt dan met een expert in je branche over de uitdagingen en mogelijkheden in jouw bedrijf. OOMT-coaching is gratis voor mobiliteitsbedrijven die zijn aangesloten bij OOMT.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.