“Zal ik je helpen om die band op te pompen?” - OOMT

“Zal ik je helpen om die band op te pompen?”

Beelden © Ilse Paulussen Producties

Afra de Boer stapte van de politie over naar de fietsbranche. Haar nieuwe werk als fietstechnicus is net zo afwisselend en uitdagend als haar oude werk. “De mix van mensen en techniek vind ik geweldig.”

Wat bevalt jou het best aan jouw nieuwe baan als fietstechnicus?

“De afwisseling. Het ene moment repareer ik een fiets, het volgende moment help ik een klant. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van het fietsvak. Fietstechnicus is een veeleisend beroep. Je hebt er vakkennis en mensenkennis voor nodig. Je kan er alle kanten mee op. Je kan aan de slag in de werkplaats, in de winkel, in reclame en marketing, noem maar op.”

Aan welke fietsen werk je het liefst?

“Ik werk graag aan racefietsen en MTB’s. Naast mijn werk in de werkplaats geef ik MTB-clinics. Ik heb zelf drie sportfietsen. Ik houd van bijzondere fietstechniek. Technische problemen en lastige storingen oplossen vind ik het leukste wat er is. Je moet goed nadenken en procesmatig werken.”

Welke nieuwe dingen wil leren in jouw vak?

“Er is heel veel wat ik kan en wil leren. Ik ben net klaar met de N2-opleiding Tweede Fietstechnicus. Ik wil meteen doorgaan met de N3-opleiding Eerste Fietstechnicus. Ik wil zoveel mogelijk over fietsen en fietstechniek leren en zoveel mogelijk ervaring opdoen. Leermeester worden lijkt mij in de toekomst ook wel wat.”

Beelden © Ilse Paulussen Producties

Wat is volgens jou de grootste uitdaging voor een fietstechnicus?

“Je vakkennis bijhouden. De technische ontwikkelingen gaan echt supersnel. Voor je het weet is er weer iets nieuws. Je bent druk met je dagelijkse werk en daarnaast moet je tijd vrijmaken voor bijscholing en training. Ik volg regelmatig cursussen en trainingen via onze leveranciers. Ik lees ook veel vakbladen. Dat helpt mij om mijn werk beter te doen en om aan klanten uit te leggen hoe fietstechniek werkt.”

Fietsen zijn voor jou niet alleen werk. Het is ook hobby. Wat doe je in je vrije tijd?

“Ik geef MTB-clinics, ik maak blogs en vlogs over fietsen en ik ga als mechanieker met wielerkoersen mee. Een wielerkoers is spannend. Het is een soort georganiseerde chaos. Je weet vooraf nooit wat er gebeurt en wat er onderweg stuk gaat. Sommige mensen moeten er aan wennen dat er vrouwelijke mechaniekers zijn. ‘Allez meisje, zal ik die band voor u oppompen’, zei iemand een keer tegen mij. Terwijl ik dagelijks derailleurs en schakelsystemen uit elkaar haal en afstel. Gelukkig reageren de meeste mensen positief op een vrouw in de fietstechniek. Ik zie om mij heen dat vrouwen vaker voor fietstechniek kiezen. Als je van techniek en mensen houdt dan is het een prachtvak.”

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.