Geen uitdaging te groot - OOMT

Geen uitdaging te groot

Mechanische en elektronische problemen opsporen en verhelpen vindt Jonathan van Steenbergen het mooiste wat er is. Zo mooi dat hij zijn baan als chef werkplaats ervoor opgaf. “Een storing is voor mij een persoonlijke uitdaging. Ik wil eerst weten waarom een storing is ontstaan. Daarna wil ik het probleem oplossen.” 

Veiligheid staat altijd voorop wanneer Jonathan werkt aan HV-systemen of HV-onderdelen. “Een accupakket heeft een spanning van minimaal 400 Volt. In de werkplaats zorg ik dat uitgebouwde accupakketten en accucellen altijd verrijdbaar zijn. Als er iets misgaat, dan kan ik het accupakket snel uit de werkplaats naar buiten rollen. Accupakketten en losse accucellen sla ik op in een aparte ruimte buiten de werkplaats. Als er brand uitbreekt, dan gebeurt dat niet in mijn pand. Ook al werk ik veel alleen, om elektrische auto’s en accupakketten zet ik altijd afzetpalen en veiligheidsborden neer. Zodat niemand er per ongeluk tegenaan kan lopen.”

Niet voor de sier

Angst voor elektrische auto’s is nergens voor nodig, vindt Jonathan. Voor hoogspanning moet je oppassen. “Je moet er als technicus respect voor hebben. Je moet de juiste veiligheidsmaatregelen treffen en de juiste trainingen volgen. Je moet weten waar je wel en niet aan mag komen. Een accupakket kan een vlamboog van een halve meter trekken. PBM’s zoals gezichtsmaskers en geïsoleerde handschoenen zijn er niet voor de sier. Sommige fouten met HV-systemen kan je maar één keer maken. Dat risico wil je echt niet nemen. Het allerbelangrijkste is dat je de juiste papieren hebt om er veilig aan te werken.” 

EV’s & Veilig werken

Je mag niet zomaar werken aan hybride en e-voertuigen. De risico’s bij het werken aan EV’s zijn heel anders dan bij het werken aan verbrandingsmotoren. In de NEN 9140 norm zijn de regels voor veilig werken aan e-voertuigen vastgelegd. Maar ook welk kennisniveau je moet hebben, welke PBM’s verplicht zijn en welk gereedschap je goed kunt gebruiken. Ga jij sleutelen aan een EV of hybride? Zorg dan dat je de juiste vakkennis hebt. 

Laat zien dat jij weet hoe je veilig werkt aan EV’s. Haal een e-certificaat. Dat kan al in 40 minuten.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.