'Ik ga het zeker anders doen!' - OOMT

‘Ik ga het zeker anders doen!’

Miguel de Haas is pas 25 jaar. Toch heeft hij als leermeester al 3 studenten en een stagiair onder zijn hoede. “Mijn eigen stage was ellendig, ik werd niet begeleid. Als leermeester heb ik geleerd om het zelf heel anders te doen.” 

Ondanks zijn jonge leeftijd heeft Miguel al veel ervaring als leermeester. Hij combineert het leermeesterschap met zijn werk als assistent-bedrijfsleider bij ServiceOnly in Zwijndrecht. “Ik doe er alles aan om van elk leerwerktraject een succes te maken. Ik kijk naar de persoon. Is het iemand die leert door het zelf te doen? Of is het iemand die meer begeleiding nodig heeft? De ene student laat ik zelfstandig aan het werk gaan totdat hij een vraag heeft. Met de andere student maak ik eerst een stappenplan voordat hij aan de klus begint.” Eén ding doet hij beslist niet: studenten aan hun lot overlaten. “Dat heb ik vroeger zelf meegemaakt. Bij mijn eerste leerbedrijf kreeg ik totaal geen begeleiding. Ik kwam binnen, kreeg een werkorder en de boodschap: daar staat de auto en hij moet vanmiddag klaar zijn. Hulp kreeg ik pas als het mis ging of als er iets stuk ging. En dan kreeg ik eerst uitgebreid te horen wat ik fout had gedaan.”

Spannend

“Ik voelde mij ellendig en was bang om fouten te maken. Ik heb geleerd dat ik nooit meer bij zo’n soort bedrijf wil werken. En ik heb geleerd om het als leermeester zelf anders te doen.” Miguel vindt het een groot voordeel dat hij een jonge leermeester is. “De jongens die ik begeleid zijn allemaal tussen 17 en 26 jaar. Van een oudere leermeester nemen ze misschien sneller iets aan, maar wij zijn allemaal van dezelfde generatie. We begrijpen elkaar en we hebben geen last van een generatiekloof. Ik deel mijn vakkennis graag met anderen, daar word ik blij van.” Dit jaar doet zijn eerste student eindexamen. “Als leermeester en student werk je samen stap voor stap naar een diploma toe. Het eindexamen is voor mij misschien wel net zo spannend als voor hem. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij het gaat halen.”

Tips van Miguel “Wij gaan serieus om met het opleiden van studenten. We hebben veel voor ze over. Mijn tip voor andere leerbedrijven? Plan de leermeester voor een vast aantal uren per week vrij om studenten te begeleiden. Ook hebben we een vaste studentbegeleider die alle leerwerktrajecten en stages met scholen, leermeesters en studenten coördineert. Dat werkt heel fijn.”

Goede leerbedrijven zijn onmisbaar en een student opleiden is een hele verantwoordelijkheid. OOMT ondersteunt jou hier graag bij. Check it out! 

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.