Leermeester ben je voor altijd "Je draagt niet alleen kennis over: je krijgt ook energie terug van de jongeren" - OOMT

Leermeester ben je voor altijd “Je draagt niet alleen kennis over: je krijgt ook energie terug van de jongeren”

Een goede leermeester maakt het verschil. Dat weet Alberik Stevens– eigenaar van Autocenter Van Paassen en zelf ook leermeester- uit ervaring. Maar echt, benadrukt hij: “Ik wil dat jongeren net zo enthousiast worden over ons mooie vak als ik.”

Naam: Alberik Stevens

Leeftijd: 39

Bedrijf: Autocenter van Paassen

Functie: Eigenaar en leermeester

Booster: Wat houdt leermeesterschap in voor jou?

Alberik: “Het gaat mij vooral om het begeleiden van jongeren. Dus niet zomaar aan het werk zetten. Nee: echt verder helpen. Ik krijg veel vragen van ze. En dat is helemaal goed. Maar het is niet alleen mijn taak om ze vaardigheden te leren, maar ook passie voor het vak over te brengen.”

Kun je een typische dag beschrijven als leermeester?

“Leermeester ben je altijd. Als een van de jongeren een vraag heeft, proberen we het probleem samen op te lossen. Soms krijg ik ook privévragen. Dat was vroeger niet zo. Maar ik probeer altijd voor ze klaar te staan.”

Begeleiden is soms best lastig, of niet?

“Absoluut. Maar vooral leuk hoor. Elke student is anders. Sommigen zijn technisch sterker, anderen hebben meer begeleiding nodig. Het is belangrijk om te begrijpen wat iemand nodig heeft. En dat ze plezier krijgen in het werk. Ik laat ze niet alleen simpele beurtjes doen. En ik wil ze ook niet het gevoel geven dat ik de klus sneller kan. Nee, laat ze maar. Geef ze de tijd. Dan worden ze enthousiast.”

Wat is het hoogtepunt voor jou als leermeester?

“Ik vind het fantastisch om de jongens en meisjes te zien groeien. Als we dan samen een ingewikkelde distributieriem vervangen en een maand later vervangt diegene zélf een riem bij een ander merk. Briljant vind ik dat. Dan snapt diegene niet alleen hoe een distributieriem bij dat ene merk werkt, maar gewoon hoe zo’n ding zelf in elkaar steekt. De basis zit er dan in. Dat is zo gaaf!”

Dat klinkt waardevol…

“En dat is het ook. Het mooiste is om te zien hoe een student groeit en zelfstandig problemen kan oplossen. Dat moment waarop ze het ‘aha’-moment ervaren… daarvoor doe ik het.”

Heb je het gevoel dat je jouw studenten alles kan bieden?

“Bijna alles. Maar soms ben je ook afhankelijk van scholen. Helaas gaat dat niet altijd goed. Een van onze studenten liep voor op alles, maar zijn school stapelde fout op fout door organisatorische problemen. Daar komen wij dan niet doorheen.”

En wat doe je dan?

“Dat is dus niet mijn expertise. Puur toevallig kwam ik in contact met een BBL-adviseur van OOMT, Erikjan van Rijn. Hij zei dat hij wel even kon helpen. Hij heeft toen persoonlijk bemiddeld. Toen werd die student overgeplaatst naar een avondklas. Daar was meer aandacht voor de praktijk. Dat was een gamechanger voor die student.”

Dus dat heeft jullie heel erg geholpen?

“Zeker, en ik wil daar nog wel iets over zeggen. Eerlijk gezegd had ik zelf nooit gedacht om OOMT in te schakelen. Wat ik al zei: dit was toeval. Maar doe het gewoon – vraag om hulp. Ze luisteren niet alleen, maar ondernemen daadwerkelijk actie. Zo’n BBL-adviseur  krijgt sneller toegang tot de juiste mensen en middelen. Ik heb daar enorm veel respect voor.”

Wat zou je andere leermeesters verder willen meegeven? 

“Ik zie leermeesterschap als een verrijking van mijn werk. Het brengt afwisseling en nieuwe perspectieven. En ook belangrijk: je draagt niet alleen kennis over, maar je krijgt ook energie terug van de jongeren. We kunnen enorm met elkaar lachen – ondanks alle leeftijdsverschillen.”

Had jij vroeger eigenlijk een leermeester die nog altijd een grote invloed op je heeft?

“Absoluut: mijn eigen schoonvader, haha. Hij was strikt maar eerlijk. Hij leerde mij het belang van een georganiseerde aanpak. Pak eerst alle gereedschap en onderdelen erbij, en ga dan aan de slag. Niet bambambam. Die precisie probeer ik nu ook door te geven aan mijn studenten.”

Wat hoop je voor de toekomst van jouw branche?

“We weten nog niet precies welke weg we inslaan als branche. Maar we weten wel dat we continu moeten blijven leren. En belangrijker nog: ik vind dat er te veel jongeren uitstromen. Ik wil dat jongeren net zo enthousiast worden over ons mooie vak als ik. We verliezen zo te veel talent. Talenten die we juist hard nodig hebben. Blijf erbij, jongelui.”

Wil jij net als Alberik ook leermeester worden?

Volg de leermeestertraining en kijk bij info voor de leermeester. Jij als leermeester maakt het verschil.

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.