Motorrevisie

Motorrevisie is topsport. Zoveel is wel duidelijk na een bezoek aan Van Kronenburg Engines. Met een combinatie van ervaring, gevoel en een modern machinepark brengen de revisietechnici versleten en defecte motoren in nieuwstaat terug.
Bij Van Kronenburg Engines is alles indrukwekkend. Neem alleen de getallen. Vierduizend vierkante meter. Vier werkplaatsen. Drie magazijnen. Meer dan 30 medewerkers. Toch blijft John van Kronenburg er nuchter onder. Tijdens de rondleiding door alle afdelingen van zijn bedrijf is er maar één ding waar hij niet bescheiden over is: zijn passie voor techniek, auto’s en autosport. Ondertussen praat hij met diepgravende kennis over alles wat hij laat zien. Van de grootste CNC-machines in de machinewerkplaats tot de allerkleinste onderdelen in een van de magazijnen, hij weet er alles van af en kan er alles over vertellen. “Ik blijf een techneut. Ik wil van alles weten hoe het werkt en hoe ik het kan repareren of verbeteren.”
Downsizing
Zijn interesse voor techniek vormde in 1992 de basis voor Van Kronenburg Motoren, zoals het bedrijf toen nog heette. In een bescheiden werkplaats wisselt John motorrevisie af met het opbouwen van snelle motoren voor de autosport. In 1999 verhuist de onderneming, met drie medewerkers, naar een bedrijfshal van 450 vierkante meter in Geldrop. “Ik dacht toen: ‘Hier kan ik wel 30 jaar vooruit’”, zegt John. “Dat liep anders. Sinds de verhuizing zijn we explosief gegroeid.” Nieuwe autotechniek geeft motorrevisie een duw in de rug. De opkomst van strengere milieu-eisen en downsizing – kleine motoren die net zoveel vermogen moeten leveren als grote motoren – maakt motortechniek reparatie en slijtagegevoeliger.
CNC en handwerk
De revisie-afdeling is verdeeld over twee locaties. In de machinewerkplaats staan ambachtelijke draaien freesbanken naast hypermoderne vijfassige CNC-machines. Het machinepark dekt alle mogelijke revisiebewerkingen af, van lijnboren en honen tot kleppen slijpen en balanceren. “Sommige bewerkingen doen we nog steeds met de hand. Andere bewerkingen doen we met computergestuurde machines.” Het opbouwen van motoren, en andere gereviseerde onderdelen zoals cilinderkoppen, gebeurt in een andere ruimte. Hier overheerst rust. Een motor opbouwen is precisiewerk. De revisietechnici hebben allemaal een eigen werkplek die goed verlicht en brandschoon is. Voordat ze een motor opbouwen, zijn alle onderdelen grondig gecontroleerd, nagemeten, schoongemaakt en gesorteerd. “Revisie doen we goed of we doen het niet”, benadrukt John.
Thuisvoelen
De basis van autotechniek leer je in een algemene opleiding. Werken met CNC- en freesmachines kan je ook voor een deel op school leren. Maar de fijne kneepjes van revisiewerk leer je in de praktijk. John: “Binnen het team delen we veel kennis met elkaar. Ervaren revisietechnici leren het vak aan jonge jongens die hier net binnenkomen.” Geschikte technische mensen vinden is niet gemakkelijk. Hoe komt hij aan nieuwe collega’s? “We zitten hier in een omgeving met veel grote technische bedrijven. Het punt is wel: niet iedereen voelt zich daar thuis. Je moet het werk en het soort bedrijf ook leuk vinden. Daar zit het verschil. Wij trekken vakmensen aan die gek zijn van motoren, transmissies en autoelektronica. Wij doen ook hooggespecialiseerd werk. Niet met chipmachines en chips maar met CNC-machines en autotechniek.”
Onmisbaar
John vertelt dat autotechniek steeds verfijnder wordt, net als zijn machinepark, waarin hij regelmatig investeert om nauwkeuriger en sneller te kunnen werken. “Machines en gereedschap zijn overal te vinden, maar vakmensen niet, zeker niet in onze branche. Enthousiaste mensen met gevoel voor techniek zijn onmisbaar,” zegt hij trots over zijn team. “Alle collega’s zijn enorme autoliefhebbers. Werk en liefhebberij lopen hier door elkaar. Een van de technici bouwde zelfs een Toyota 2JZ-motor met GT40-turbolader in zijn Volvo. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van gekke en bijzondere projecten waar ze buiten werktijd mee bezig zijn.”
Jongeren aantrekken lastig? Tip: zorg dat je een aantrekkelijke werkgever wordt. OOMT deed onderzoek naar wat jongeren belangrijk vinden. Lees alle inzichten en tips op onze kennisbank.