Opleiden met vallen en opstaan - OOMT

Opleiden met vallen en opstaan

De meeste stages en leerwerktrajecten lopen soepel bij Van Dijk Trucks. Maar soms zijn er uitzonderingen en is het leerwerktraject extra uitdagend. 

Van Dijk Trucks is een familiebedrijf met een hecht team. “We zeggen niet alleen dat we een familiebedrijf zijn. We gaan met elkaar om alsof we familie van elkaar zijn”, zegt servicemanager Patrick de Kruiff. Binnen het hechte team spelen studenten een grote rol. Het truckbedrijf heeft meerdere vestigingen en begeleidt ook meerdere studenten. Jongeren opleiden vinden we belangrijk maar het gaat niet altijd gemakkelijk, vertelt servicemanager Patrick de Kruiff. Soms is een leerwerktraject ronduit uitdagend. Zoals het traject van een student die Patrick en zijn collega’s al jarenlang begeleiden. “Toen hij als puber bij ons binnenkwam, wisten we dat hij ADHD en autisme heeft. Maar hij was enorm gemotiveerd om hier aan het werk te gaan. Dat gaf voor ons de doorslag om hem een leerwerkplek aan te bieden.”

Vallen en opstaan

Bij de start van een leerwerktraject maken Patrick en de leermeesters met iedere student duidelijke afspraken. “Duidelijkheid en structuur zijn voor alle studenten belangrijk. Bij studenten met ADHD en autisme zijn structuur en duidelijke afspraken éxtra belangrijk.” Ondanks de strakke begeleiding gaat het traject met de jonge student met vallen en opstaan. “Vakinhoudelijk ging het goed. We zien echt toekomst in hem. Zijn cijfers zijn goed en hij vindt het werk ontzettend leuk. Hij wil het liefst elke dag overwerken maar hij vertoonde regelmatig storend gedrag.” Dit gedrag heeft effect op zijn collega’s en op de werksfeer. Na een aantal escalaties schakelt Patrick daarom de hulp in van OOMT BBL-adviseur Erikjan van Rijn.

Eigen gereedschapskist

“Ik heb met Patrick en de leermeesters gepraat”, vertelt Erikjan. “Ik was onder de indruk van de stappen die het leerbedrijf zelf al had gezet. Meestal gaat een leerbedrijf niet zo ver om een student aan boord te houden.” Patrick vult aan: “Inmiddels gaat het goed met de student. Hij heeft meer rust en kan zich beter concentreren. Het gaat zelfs zo goed dat we hem een contractverlenging hebben aangeboden en hij nu zelfs zijn eigen gereedschapskist heeft. Ook samenwerken met zijn collega’s gaat goed.”

Hulp nodig van een BBL-adviseur?

Erikjan en zijn collega’s staan voor je klaar!

Kom je er niet helemaal uit?

Geen probleem. Wij helpen je vinden wat je zoekt. Gebruik onze zoekfunctie eens of stel je vraag aan een van onze medewerkers!

Mis niets

Schrijf je in voor de OOMT nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws van OOMT en de ontwikkelingen binnen de mobiliteitsbranche.

"*" geeft vereiste velden aan

DD dash MM dash JJJJ
Wanneer je op 'Houd mij op de hoogte' klikt, ga je akkoord met onze privacy policy.