Pandaparadijs

Sommige mensen verzamelen voetbalplaatjes, stripboeken of miniatuur-auto’s. Daan Meeuwig verzamelt Panda’s. Fiat Panda’s om precies te zijn. Hij verbouwde een oude loods tot een echt Pandaparadijs.
Autotechniek? Daar heeft Daan Meeuwig weinig verstand van. Van staal, staalconstructies en staalbouw weet hij wél alles. In het dagelijks leven geeft hij leiding aan een staalconstructiebedrijf en aan twee restaurants. In zijn vrije tijd is hij druk met verschillende hobby’s. Een van die hobby’s is het verzamelen en opknappen van oude Fiat Panda’s. Waar komt zijn liefde voor dit model vandaan? “Ik vind de Fiat Panda leuk omdat het een simpel autootje is. De techniek is eenvoudig en sterk. De motor gaat bijna nooit stuk. En ik vind de vormgeving leuk. Als ik een Panda zie, dan ben ik meteen vrolijk. Een Panda is voor mij meer dan een auto. Ik vind het een rijdend kunstwerk.”
Gebroken hart
Technisch is de Fiat Panda verrassend betrouwbaar. Helaas geldt dat niet voor het plaatwerk. Dat kan nogal roesten, vertelt Daan, en daardoor komen Panda’s soms niet meer door de apk. “Laswerk is tegenwoordig best duur. Vaak zijn reparatiekosten hoger dan de waarde van de auto.” Daan koopt en krijgt regelmatig Panda’s met een verlopen apk. “Ik vind het zonde als een auto vanwege roest naar de sloop gaat. Ik heb liever een auto met laswerk dan een auto met een technisch probleem. Voor laswerk draai ik mijn hand niet om.” Eigenaren zijn altijd blij als Daan hun afgekeurde Panda overneemt. “Mensen hebben vaak een gebroken hart als hun auto naar de sloop moet. Ze zien liever dat ‘ie naar een verzamelaar gaat.”
Gebruiksvoorwerp
De afgelopen jaren is de loods van Daan uitgegroeid tot een echt Pandaparadijs. Zelf spreekt hij liever van een Pandareservaat. “Alle modellen en bouwjaren zijn welkom. Ik heb geen voorkeur voor uitvoeringen of kleuren. Ik selecteer niet op kwaliteit. Ik heb een Panda 4×4 Val d’Isère met weinig kilometers die als nieuw is. Maar ik heb net zoveel plezier van een basismodel met veel kilometers op de teller en veel gebruikssporen. Een Panda is geen statussymbool. Het is een gebruiksvoorwerp. Deukjes en krasjes mogen gewoon. Ik heb er nu een stuk of zestien. Soms geef ik een Panda weg of leen ik er een uit. Aan vrienden, aan medewerkers of aan iemand die een betaalbare auto nodig heeft. Voordeliger kun je bijna niet autorijden. Onderdelen zijn spotgoedkoop. Een nieuwe koplamp kost 20 euro en een nieuwe buitenspiegel slechts 9 euro.”
Simpel
Daan probeert de Panda’s stuk voor stuk aan te pakken. “Het eerste doel is om hem weer apk-waardig te maken. Meestal begin ik met het laswerk. Eerst de roest wegschuren, dan de slechte stukken uitslijpen en daarna reparatiedelen op maat maken. Lassen kost veel tijd maar zoals eerder gezegd is het materiaal niet duur.” Aan de techniek hoeft Daan meestal weinig te doen. “De motor van een Panda is supersimpel. Ik ben geen autotechnicus maar olie verversen en bougies vervangen kan ik prima zelf doen.”
Elektrisch
Fiat heeft onlangs een splinternieuwe Grande Panda gepresenteerd. De aandrijving is hybride of helemaal elektrisch. Wat vindt Daan van de nieuwste Panda en van elektrisch rijden? “Ik vind het oermodel van de Panda het mooist en het leukst. Met de nieuwere modellen heb ik minder. De Grande Panda lijkt een beetje op het eerste model maar het is toch niet hetzelfde. De techniek van elektrisch rijden vind ik wel echt helemaal te gek. Ik heb een Panda overgenomen van iemand die was begonnen met de ombouw naar EV. Eigenlijk is een oude Panda niet de meest logische auto om elektrisch te maken. Hij is van zichzelf al licht en zuinig. Maar ik vind het een leuk idee. Ik hoop dat ik eraan toe kom om de EV-ombouw zelf af te maken.”
‘De 4×4: onverwoestbaar en klein maar 1 ding moet je er niet mee proberen…’ Nieuwsgierig? Check it out!
En jij, nog happy?
Passie, daar draait het bij Daan allemaal om. Hoe staat het met jouw passie? Ben jij nog enthousiast over je werk of twijfel je soms? Praat eens met een OOMT-coach en ontdek hoe jouw werk anders kan.