REIS NAAR VAKMANSCHAP

Ammar (46) vluchtte 17 jaar geleden vanuit Irak naar Nederland. Het viel hem op dat hier veel fietsen waren en veel patatzaken. Hij besloot om óf een patatzaak te openen óf fietsenmaker te worden.
Ammar Al-Zerkani wilde werken. Tijdens zijn inburgering zag hij veel fietsen, maar weinig fietsenmakers. Dit inspireerde hem om zelf fietsenmaker te worden in plaats van een patatzaak te openen. Ammar’s keuze voor het vak van fietstechnicus was niet zomaar een beslissing. In Irak was hij militair en werkte hij aan helikopters en tanks, vaak met beperkte middelen. Deze ervaringen hebben hem geleerd om creatief en oplossingsgericht te denken, kwaliteiten die hem nu uitstekend van pas komen. Sinds 2022 is hij eigenaar van Fietsen Kees in Groningen.
Sleutelen én Nederlands leren
Toen hij in Nederland kwam, wilde hij iets doen om tot rust te komen. Ammar begon in zijn woonkamer aan fietsen te sleutelen, terwijl hij Nederlandse les volgde. Naast het asielzoekerscentrum zat een fietsenzaak. Ammar haalde destijds daar de onderdelen om de fietsen in het asielzoekerscentrum op te knappen. In die periode leerde hij zijn vrouw kennen, die hem hielp aan een baan bij een fietsenzaak. Naast zijn werk volgde Ammar een opleiding aan het Deltion College in Zwolle. Sinds november 2022 runt hij met veel plezier zijn eigen bedrijf Fietsen Kees in Groningen. Hoe hij aan die naam komt? “Kees komt van het woord Irakees. Soms noemen mensen me ook Kees, dat vind ik leuk”, vertelt hij lachend. Het gaat goed met het bedrijf. Maar er is een grote uitdaging: hij moet erg lange dagen maken. Ammar is de enige medewerker in de winkel. Elke ochtend opent hij om 6 uur de deuren, zet hij alle fietsen buiten en helpt hij klanten van 8 tot 10 uur. Daarna begint het repareren, ontwikkelen en schoonmaken, totdat hij vaak pas rond 11 uur ’s avonds klaar is.
Uitvinden en doorontwikkelen
Naast het repareren en onderhouden van fietsen, is Ammar ook innovatief bezig. Zo heeft hij een systeem ontwikkeld dat voorkomt dat de accu van een e-bike makkelijk gestolen kan worden. Ook heeft hij een tilsysteem ontworpen waarmee fietsenmakers veilig en gemakkelijk aan fietsen kunnen werken. Het is zijn droom om te kunnen blijven uitvinden.
Personeel gezocht
Ammar zou graag iemand in dienst nemen die hem kan helpen. “Helaas lijkt dat niet snel te gebeuren. Ik heb mensen eerder twee tot drie weken de tijd gegeven om zich te bewijzen, maar tijdens hun proefperiode waren er vaak ziekmeldingen. Daarom heb ik besloten hen geen contract aan te bieden. Ook het uitzendbureau heeft geen fietsenmakers beschikbaar.” Toch geeft hij de hoop niet op. “Als er vandaag iemand binnenkomt die hier wil werken, is hij of zij van harte welkom!”
Medewerkers vinden en binden
Hoe kom je aan talentvolle medewerkers? Hoe zorg je ervoor dat je ze hun werk goed kunnen en willen blijven doen? Met dit soort vragen kun je terecht bij een adviseur werkgeverschap.