Soms riskant maar altijd boeiend

Het bergen van een elektrische auto is lastig. Het hogere gewicht en de kans op kortsluiting en brand zijn de grootste uitdagingen. Zelfs bij aanrijdingen met lage snelheid kan een accupakket al beschadigd raken. Vincent Ensie van Collewijn Groep vertelt over de risico’s.
- Een elektrische auto bergen, hoe gaat dat?
“Bij een aanrijding of brandschade gaat het bergen van een EV anders dan het bergen van een niet-elektrische auto. EV’s zijn gemiddeld zwaarder en is er een grotere kans op kortsluiting en brandgevaar. Bij een aanrijding of brandschade kan je niet altijd zien of het accupakket of de hoog voltage (HV)-kabels beschadigd zijn. Het HV-systeem zou zichzelf bij een ongeval moeten uitschakelen maar er blijft altijd hoogspanning op het accupakket staan. Gemiddeld zo’n 800 volt. Als het accupakket beschadigd is, neemt de kans op brand of kortsluiting toe.” - En dan? Wat als er accubrand ontstaat?
“Bij een accubrand loopt de temperatuur heel snel heel hoog op. Tijdens het branden komen er gevaarlijke stoffen vrij. Een accubrand blussen is lastig. Door de chemische processen in de accu laait de brand steeds weer op. Je moet goed op je eigen veiligheid letten en op die van anderen.” - Hoe doen jullie dat?
“We hebben allemaal een training over veilig werken met EV’s gevolgd. Tijdens die training hebben we geleerd hoe we de risico’s zo goed mogelijk kunnen inschatten. Het belangrijkste is dat we het voertuig controleren op brand- en kortsluitingsgevaar. Als een EV nog in de rijmodus staat, kan hij spontaan gaan rijden. We controleren of het voertuig in de parkeerstand staat en we houden de smart key bij het voertuig uit de buurt.” Het bergen van een elektrische auto is lastig. Het hogere gewicht en de kans op kortsluiting en brand zijn de grootste uitdagingen. Zelfs bij aanrijdingen met lage snelheid kan een accupakket al beschadigd raken. Vincent Ensie van Collewijn Groep vertelt over de risico’s. - Waarom is dat?
“Het grootste risico is dat het accupakket van een EV met schade spontaan ontbrandt. Beschadigde elektrische auto’s zetten we op het buitenterrein neer. Op veilige afstand van het pand en van andere auto’s. Verder hebben we samen met andere bergingsbedrijven een mobiele dompelbak gekocht. Een EV met waterschade of brandschade gaat uit voorzorg in de dompelbak om de kans op brand te verkleinen.” - Gaat het vaak mis met EV-accu’s?
“De kans dat het mis gaat is klein, maar het komt voor. Een collega-berger heeft meegemaakt dat een EV onderweg begon te branden, terwijl de auto achter op de bergingstruck stond. Wij hebben het zelf een keer meegemaakt met een EV met waterschade. Die auto was in de sloot gereden. Daarna ontstaat vaak kortsluiting. We hadden de auto anderhalve dag in de dompelbak gezet. Nadat de auto uit de bak was gehaald, is hij ’s nachts spontaan alsnog in brand gevlogen. Gelukkig is het goed afgelopen, maar het bewijst dat je altijd alert moet zijn.”