Torpedo – Van hooiberg naar museumstuk

Oorspronkelijk werd de DAF Torpedo gebruikt voor goederenvervoer, maar in de jaren ‘60 werden sommige modellen omgebouwd om werknemers naar fabrieken rond Eindhoven te vervoeren. Dankzij het vakmanschap van vrijwilligers schittert er nu een Torpedo met bijbehorende oplegger, mooier dan ooit, in het DAF Museum.
In het restauratie-atelier van het DAF Museum herstellen vrijwilligers tussen 28 en 87 jaar versleten voertuigen tot museumstukken. Een van de topstukken is deze DAF Torpedo. “Voordat wij eraan begonnen, had deze DAF Torpedo jarenlang goed beschermd in een hooiberg gestaan”, vertelt oud-museumconservator Rob Kieft. “De laatste twee jaar stond hij buiten onder een zeil. Het chassis en de techniek waren in goede staat, maar het plaatwerk was slechter dan verwacht.” Dit exemplaar uit 1968 heeft bijzondere techniek, vertelt Rob: “Hij heeft een 5,75 liter zescilinder lpg-motor. Verder heeft dit model luchtremmen. Oudere Torpedo’s hadden hydraulische remmen.”
Handwerk
Theo van de Rijt gaf vroeger leiding aan de DAF-servicewerkplaats. In die rol was hij onder meer betrokken bij de bouw van de befaamde DAF Dakar-trucks. Tegenwoordig is hij vrijwilliger in het restauratie-atelier. “Eind jaren zestig bouwde DAF trucks grotendeels met de hand. Dat bemoeilijkte de restauratie. De onderdelen van de cabine zijn bijvoorbeeld niet uitwisselbaar. We moesten alles zelf op maat maken. De motorkap was zo slecht dat we die helaas moesten vervangen.” Van de Rijt heeft veel tijd aan de mechanische delen van de truck besteed. “We hebben alles aangepakt. De motor, de besturing, de remmen, de assen en de draaiende delen. Alles is weer als nieuw gemaakt.” De totaalrestauratie duurde vier jaar. “Dat is eigenlijk weinig tijd voor zo’n groot project.”
Kennis delen
Met elke generatie vakmensen die met pensioen gaat, verdwijnt waardevolle vakkennis,” zegt Geert van Rooij, de nieuwe conservator van het museum. “Jonge mensen kunnen veel repareren, maar niet meer zelf maken. Daarom proberen we als Erkend Leerbedrijf jongeren bekend te maken met oude technieken en vakmanschap. Vooral bij plaatwerken.” Rob vult aan: “Voor het werk aan oude voertuigen is oude vakkennis nodig.” Een extra uitdaging zijn de veranderende veiligheidseisen. Theo: “We werken deels met gereedschap uit de jaren vijftig en zestig, maar door strengere arbo-eisen mag dat soms niet meer. Maar we hebben genoeg handige en slimme mensen in het team om daar een mouw aan te passen.”
Trucknasium
Het Trucknasium van het DAF Museum is een doe-en-ontdek-het-zelf-programma, speciaal voor kinderen en jongeren waaronder brugklassers. In een dagdeel maken ze kennis met techniek, duurzaamheid en veiligheid, maar bijvoorbeeld ook met robotica. Lees meer op dafmuseum.nl/nl-nl/trucknasium.